Г.Първанов: Цинично е, точно ГЕРБ да иска вот на недоверие
Г.Първанов: Цинично е, точно ГЕРБ да иска вот на недоверие / dariknews

"Смятам за цинично, точно ГЕРБ - партията, която има огромен принос за разбиването на българската енергетика, да внася подобен вот", каза Георги Първанов /президент на България 2002-2-12 г./ пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен и добави, че самият дебат  по внесения вот на недоверие от парламентарната група на ГЕРБ за енергийната политика на правителството на 23 май, ще носи много негативни емоции и ще се сведе до това, кой има по-голям принос в разбиването на пакета от енегрийни проекти - т.нар Голям шлем. Бившият президент припомни, че пакетът е бил подписан от него и Владимир Путин.

"ГЕРБ започна със спирането на Белене, на ГЕРБ можем да припишем отговорността за силното забавяне на този проект и трябва да признаем, че в рамките на това управление, правителството пое щафетата и гледа да довърши нещата докрай", каза Първанов и допълни, че вече никой не отваря дума за Белене.

Според него проектът Южен поток е "затлачен благодарение , дали заради неумелото или злонамерено действие на министъра на енергетиката в момента.
"Така лили иначем ние предадохме този проект за управление в частност за разговори с Москва, на комисаря Йогинген, което според мен го обрича, особено и на фона на резолюцията, която беше приета от Европарламента.
Ние показваме едно изключителнио ниско ниво на енергийна дипломация вече шеста година и вместо да си посипят главеата с пепел, вместо да признаят отговорността и да потърсят съвместни национално отговорни решения, двете партии утре ще се оплюват от двете страни на парламентарната барикада".

Георги Първанов коментира, че и сегашното управление и ГЕРБ имат вина за положението с ЕРП-та и изобщо по темата за управлението на енергийните дружества.
"Понеже сме в европейски дебат, от страна, чиято политика се приемаше за важна и ключова в рамките на Европейския съюз за Брюксел, за формирането на европейската политика по тези въпроси, ние да бъдем неглижирани и оставяни в периферията и дори назидателно да бъдем мъмрени. Разбирам, че ще има и проверка и какъвто и да е характерът на тази проверка, това идва, да покаже, че в Европа са на път или вече са отписали Южен поток като енергиен проект".
Първанов коментира, че това от своя страна показва двойният стандарт на Брюксел и на някои от европейските страни.

"Северен поток може да го има - Южен поток не е нужен и българите и другите нации по трасето да се оправят както намерят за добре", каза Първанов и добави, че това ще бъде така, поради липсата на характер в нашата дипломация и политика. "Ние наистина станахме заложници на това вътрешно противопоставяне и на една грешна и понякога съзнателно деформирана кадрова политика".

Първанов коментира, че за бивши и сегашни управляващи енергетиката "няма абсолютно никакво значение". Първанов определи дебата по искания вот за много лош знак към европейските партньори според него е очевидно, че и занапред ще бъдат диктувани неизгодни за страната ни решения.

Като много нелепо той определи появилото се предложение да бъде създаден енергиен борд за управлението на българската енергетика с участието нас представители на външни кръгове и интереси. "Това е наистина все едно, да вкараш вълка в кошарата", каза Георги Първанов.