Европейски дневник учи деветокласници да вземат разумни решения
Европейски дневник учи деветокласници да вземат разумни решения / netinfo

Случвало ли ви се е да си купите ботуши, които да се разлепят на втората локва? Или нека задам въпроса по-коректно...кога за последно си купихте некачествена стока?

Вярвам, че няма нито един от вас, който да не е попадал на стоки менте. Знаем ли обаче как да реагираме в подобна ситуация и какви права имаме като потребители. Кога и към кого трябва да се обърнем?

 В подобни случай обичайно позеленяваме от яд, хвърляме по някоя цветна благословия и махваме с ръка, до следващия път.

Именно това показва Европейският дневник “Разумни решения”, който се изучава от тази година в плевенската ДФСГ „Интеликт”. Дневникът е един практичен справочник, които подкрепя и насърчава обучението на децата в училище по въпроси, свързани с правата им като потребители и с околната среда.

Европейският дневник се разглежда в час на класа от трите 9-ти клас паралелки в училището, а самата гимназия е единствената, която работи по този дневник в града. Повече за него чуйте от помощник-директора Михаела Карамфилова.

/чуйте прикачения файл/

Особеното в Европейския дневник е, че съдържанието не се преподава от учител, а деветокласниците сами се запознават с темите. Всеки следващ час се попълват тестове към всяка тема, които да покажат доколко децата са усвоили прочетеното.

Дневниците са безплатни за всички ученици от 9 клас. Наръчникът за учители също е безплатен. Дневникът подпомага обучението и израстването на децата като граждани, като им помага да вземат информирани, отговорни и независими решения.