DOJRAN
DOJRAN / archive
На 20-ти и 21-ви септември в Регионалния исторически музей в Плевен ще се проведе Националната научна конференция "България в голямата война/1918/", посветена на 100-годишнината на Дойранската епопея и на подвига на воините от 9-та пехотна Плевенска дивизия, записали една от най-героичните страници в националната военна история, историческо събитие след което приключва Първата световна война. В рамките на научната конференция екипът на Регионален исторически музей ще представи изложба посветена на 9-та пехотна Плевенска дивизия и на големия военачалник ген. Владимир Вазов. В експозицията ще бъдат показани предмети на изкуството, изработени от българските войници с подръчни материали в окопите. Тези предмети се съхраняват във фонда на музея и са част от благотворителна изложба, с която през 1917-та година се поставя началото на фонд за събиране на средства за изграждане на паметник на загиналите герои от Девета пехотна дивизия.
Част от програмата на двудневната научна конференция е представянето на 15-минутен филм, посветен на Дойранската епопея, в който участва и прекият потомък на рода Вазови – проф. Григорий Вазов. Филмът „Дойранската епопея в паметта на потомците“ с режисьор Светлозар Гагов се реализира по културен проект на Регионалния исторически музей с финансовото съдействие на Община Плевен.

Националната научна конференция ще бъде открита в 14:00 часа на 20-ти септември - четвъртък в Актовата зала на Община Плевен.
Малко преди това – в 13:45 ч. Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков ще посрещне гостите на събитието с изпълнение на Марш на Девета пехотна дивизия, което ще е първо в историята на Плевен.

Д-р Володя Попов – директор на Регионален исторически музей - Плевен ще открие конференцията, а първите слова ще бъдат на Красимир Каракачанов – вицепремиер и Министър на отбраната на Република България, Мирослав Петров – областен управител на Област Плевен и Георг Спартански – кмет на Община Плевен.
Първата лекция в Националната научна конференция ще изнесе академик Георги Марков, който е научен ръководител на Националната конференция. Темата на доклада на академика ще бъде "Излизането на България от Първа световна война".
В 18.00 ч. ще се състои откриването на изложбата “Дойран (1916 – 1918) – храброст, дълг и чест“ в I-ва изложбена зала на РИМ – Плевен.

Подробната програма на Националната научна конференция "България в голямата война/1918/", посветена на 100-годишнината на Дойранската епопея, може да прочетете ТУК.