Девет впряга се включиха в ритуала Кьорава кобила в Тръстеник
Девет впряга се включиха в ритуала Кьорава кобила в Тръстеник / chitaliste.trastenik

На 7 януари - Ивановден, за пореден път в град Тръстеник се проведе традиционния ритуал "Кьорава кобила", организиран от НЧ"Неофит Рилски-1872" и Кметство Тръстеник.

Гости на събитието бяха кметът на Община Долна Митрополия, председателят на Общински съвет при Община Долна Митрополия, отец Стефан, общински съветници и много жители и гости на град Тръстеник, уточниха от читалището в града.

Девет впряга се включиха в ритуала "Кьорава кобила" в Тръстеник
netinfo

В надпреварата участваха 9 впряга, които дефилираха на площада и пресъздадоха много емоционално част от традиционните действия, характерни за ритуала.

Девет впряга се включиха в ритуала "Кьорава кобила" в Тръстеник
netinfo

Професионално жури оценяваше достойнствата на колективите, включвайки автентичност на персонажите, костюмите и възстановките. След трудно журиране бяха раздадени следните награди:

Специалната награда за най-малките участници от ОДЗ"Щастливо детство" с кобилата - "Ивка-щастливка". Първа награда се присъди на кобилата "Иваничка", която пресъздаде венчавка. Втора награда взеха СОУ"Евлоги Георгиев" с клуб "Съхрани българското" за оригиналните и автентични наричания. Трета награда се присъди на кобилата "Ивайла - 5 звезди", която пресъздаде краденето на невестата.

Девет впряга се включиха в ритуала "Кьорава кобила" в Тръстеник
netinfo

Празникът се реализира с финансовата подкрепа от Община Долна Митрополия, лично от кмета на Общината г-жа Поля Цоновска и от традиционните местни спонсори.