Дариха ехограф в онкологичното отделение при УМБАЛ-Плевен
Дариха ехограф в онкологичното отделение при УМБАЛ-Плевен / archiv.DarikNews

Със съвременен ехограф се сдоби онкологичното отделение при УМБАЛ-Плевен. Това стана на официална церемония, на която присъстваха зам.-изпълнителният директор на УМБАЛ-Плевен доц.Цветан Луканов, г-жа Стоила Бонгалова - директор на Български фонд жени и проф. Делийски и екип при онкологичното отделение.

"За нас е огромна радост, че ще предоставим първия от седемте ехографа, които ще бъдат дарени в страната в онкологичното отделение в УМБАЛ"Д-р Г. Странски"-Плевен". Това каза Люба Василева, специалист PR в кампанията "От любов към живота".   
Този ехограф ще бъде използван от онкологичното отделение при УМБАЛ-Плевен за превенция на рак на гърдата в унисон с целите на кампанията "От любов към живота", благодарение на която това става възможно.

Идеята е не само да се информира българката, че трябва да се преглежда редовно - поне един път в годината, но и да има осигурен достъп до профилактичните прегледи, както да се възпитава у по-младите жени отговорност, не само към собственото си здраве, а и отговорност към близките хора.

„Избирането на Университетската болница в Плевен е оценка за изключителния професионализъм на специалистите тук”, подчерта доц. Луканов. „Кампанията „От любов към живота” е доказателство как с обединени усилия обществото ни може да се справи с една от най-страшните болести. Подкрепата на неправителствените организации и бизнеса гарантират устойчивост на постиженията на нашите специалисти, превърнали Плевен в център на борбата с онкологичните заболявания”.

За сега в България задължителни профилактични прегледи се правят еднократно на две години за жени над 50-годишна възраст. За това, кампанията "От любов към живота" е насочена към жени на възраст между 30 и 50 години, на които не се обръща не се обръща нужното внимание.

Статистиката сочи, че заболяемостта расте с всяка изминала година. Над 3800 жени се разболяват годишно от рак на гърдата в България. Всяка десета българка е жертва на тази болест, само защото не знае, че ракът на гърдата е 100% лечим, само ако се открие навреме.

Проф. Делийски - основен консултант по време на подготовката, избора на ехограф и всички останали детайли сподели, че това дарение дава възможност за още една крачка напред в борбата с онкологичните заболявания - в случая с рака на гърдата. "Знеате, че ние сме водещи в страната в това и други направления и ние намерихме в лицето на дарителите и организаторите един партньор в нашите стремежи към напредък".
Проф. Делийски посочи, че още когато преди две години, дарителите са обсъждали идеята с тогавашния директор на болницата проф. д-р Димитър Стойков, той е предвидил че именно онкологичното отделение при УМБАЛ-Плевен ще е най - доброто място да се оборудва и с тази така необходима апаратура.

"Съвременните тенденции са такива, че голямата хирургия, отстраняваща гърдата остава все повече на заден план за сметка на съхраняващите операции и медикаментозното лечение, които бележат големи постижения", обясни проф. Делийски и в този смисъл необходимостта от един такъв апарат е съвсем обоснована.

"С този ехограф се откриват неща, които с други техники и образни диагностики не е възможно". Като пример той посочи, че когато се налага да се прави образна диагностика при млади жени се разчита основно и единствено на ехографа. "Това е стъпка към съвременния подход", каза Делийски и припомни, че 11-та точка от Европейската конвенция за правата на пациентите е, че на всеки пациент се полага достъп до съвременните постижения на медицината, независимо от политически, финансови и други условия.

Най-късно в началото на април ще започнат безплатни медицински прегледи с новия ехограф.
След Плевен, ехографски апарати ще бъдат дарени в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и Шумен.