rim pleven
rim pleven / rim pleven
Екип от направление „Етнография“ в регионален исторически музей – Плевен проведе теренни етнографски изследвания в село Вълчитрън и град Пордим.
Ръководителят на направление „Етнография” в РИМ – Плевен – Миглена Николаева даде разяснения за проведените теренни етнографски проучвания в Община Пордим от 16 до 18-ти май, свързани с поминъка на местното население, информация за празници и обичаи, за традиционното облекло, песни и игри, които са характерни за този район.

rim pleven
dariknews.archive

Миглена Николаева подчерта, че изследванията са станали възможни благодарение на партньорството между РИМ-Плевен и Община Пордим.
„Това е една начална фаза на по-задълбочени изследвания за историята, бита и традициите, защото имаме „бели петна“ в тези райони и срещнахме голяма подкрепа от страна на кметовете на Пордим и на село Вълчитрън, както и на читалищните секретари в двете населени места, които ни насочваха към конкретните хора – информатори, защото за нас е много важна информацията от възрастнните хора. Само чрез тях можем да черпим информация за бита, традициите и миналото в Плевенския край и така да направим съпоставка с общобългарското“.

Миглена Николаева, която е извършила теренните проучвания заедно с колежката си Цвета Йончева, разказа подробности от извършените изследвания:
„Събрахме ценна информация за календарни, семейни празници и обичаи, за детски игри, поминък, песенен фолклор, жилищна архитектура и традиционно облекло. Успяхме да разговаряме с десет местни хора на възраст до 90 години“.

rim pleven
rim pleven

Събрана е информация и за селищната история на базата на различни книги, издадени от различни автори. Документирани са и имане на родове, за които обаче информацията за произхода им е оскъдна. Определени са и топонимите на определени местности край Вълчитрън, като „Дъртите ливади“, Потока“, „Цепелините“, Мечкатовица“, „Гладно поле“, Долните ливади“.
Всъщност празникът на село Вълчитрън е в деня на Св.св. Константин и Елена – 21-ви май, когато за курбана в двора на църквата се събира цялото село, за да опита от агнешката курбан-чорба, направена по специална местна рецепта, която е включена в материалите от изследването.
Събрана е информация за определени празници като например, за „Тудорица“ в селото се е правела „Кърнушка“ – вид люлка, на която момче и момиче са се въртяли в кръг, а на Гергьовден са били връзвани люлки от кълчища. Събрана е информация за раждания, сватби и погребения в селото като всичко се документира и архивира.

Голям интерес за екипа от отдел „Етнография“ в РИМ-Плевен са предизвикали игрите „Чаранка“ и „Пърга“, при които подобно на голфа с дървен кол е удряно дървено топче.  
В село Вълчитрън е имало и няколко коледарски дружини, за които е разказала местната жителка баба Славка - родена през 1933 г., а нейният баща е бил водач на една от дружините.

rim pleven
rim pleven

Миглена Николаева каза, че предстои нова среща с жената, за да разкаже повече подробности.
Тя добави, че е събрана информация за някои от местните ястия, сред които е сладка каша, сованка, бял мъж.
Традиционна носия е открита в село Вълчитрън, която се състои от риза и тъкменик, характерен за Вълчитрън и Пордим, както и колан с пафти.

rim pleven
rim pleven

Сред информаторите на екипа от РИМ-Плевен е била и близка на Иван Радоев, която е показала негова снимка.
Интересен факт е, че в училището в Пордим е направен кът, в който е събрана цялата информация за бита и поминъка на пордимските села.

rim pleven
rim pleven

За празника на Пордим в двора на църквата в града е открита сграда, представяща възстановка на килийното училище във Вълчитрън.
„Похвална е инициативата на тези хора, защото те успяват да съхранят традиции и история“, каза Миглена Николаева.
Тя добави, че през месец юни предстои извършването на нови теренни проучвания на територията на Община Левски.

rim pleven
rim pleven