/ iStock/Getty Images
Български и чуждестранни дружества са кандидати за изпълнители на проект за електротранспорт в Плевен, съобщиха от община Плевен.

Общо са 10 кандидатите, предимно Дружества по закона за задълженията и договорите (ДЗЗД), в които част от българските фирми си партнират с такива от Германия, Турция, Китай и други страни.

Проектът за електрически автобуси и зарядни станции се изпълнява в партньорство с общинското предприятието "Тролейбусен транспорт" за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез финансиране по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.". Ще бъдат закупени 14 нови електрически транспортни средства, което ще доведе до намаляване на вредните емисии във въздуха, намаляване на шума и вибрациите и значително спестяване на енергия. С част от средствата, които са на обща стойност 17,9 млн.лв., се предвижда проектиране, авторски надзор и изпълнение на строително-монтажни работи за изграждане на зарядни станции, интегриране на електробусите към съществуващата интелигентна транспортна система.

Намерението на общината е с новите електрически автобуси да бъдат обхванати линии в Индустриалната зона, както и да бъдат подобрени връзките между отделните квартали.

С реализацията на проекта Плевен ще затвърди мястото си на първи и единствен в страната град с изцяло екологичен масов градски транспорт с нулеви вредни емисии, се посочва в съобщението на общината.