Българчета и ромчета обменят знания в Мечка
Българчета и ромчета обменят знания в Мечка / netinfo

Център за междукултурно общуване и обучение беше открит в общежитието при училището в плевенското село Мечка. Лентата прерязаха кметът Найден Зеленогорски и Астрид Мьолер – представител за България на датската фондация “Международна детска помощ”.

Ремонтът на помещенията за центъра в приземния етаж на сградата е финансиран поравно от датската компания и Община Плевен и възлиза общо на 30 хил. лева. Центърът разполага с две компютърни зали, помещение за тенис на маса и кафене.

Идеята е в центъра да се предлагат приятни и полезни занимания не само за ползващите общежитието деца от социално слаби семейства, но и за всички останали учащи се от селището. В бъдеще се предвижда да се провеждат обучения за придобиване на битови умения – готварство, домакинство и др.

Ръководството на училището ще търси подходяща форма и за желаещите да завършат основно образование жители на селото на възраст над 20 години.

Датската фондация работи от години с училището и кметството в Мечка и досега е оказала помощ за над 100 000 лева. Тя е осигурила индивидуални спонсори за ежедневното хранене на 39 деца от общежитието, както и за още пет, които продължават образованието си в различни професионални училища. В момента фондацията съдейства за подмяна дограмите в училищната сграда и тази на общежитието.

За подробности в звук чуйте прикачения файл...