Бъчварова: Държавата да се ангажира плътно с проблемите на кооперациите
Бъчварова: Държавата да се ангажира плътно с проблемите на кооперациите / archive.dariknews

„Законът се подготвя и направихме широко обсъждане не само с Националния съюз на земеделските кооперации, но и с Централния кооперативен съюз, както и с Трудово производителните кооперации, защото законът е рамков - за всички видове кооперации". Това каза председателят на парламентарната комисия по земеделието и храните Светла Бъчварова в разговорс журналисти в пресклуба на БТА в Плевен.

„Имаме предложения и считаме, че те са разумни и трябва да влязат в промяната на закона за кооперациите и искаме държавата да се ангажира плътно с техните проблеми и да окаже подкрепа, защото сега се казва, че тя може да подпомага кооперациите, но това „може" не означава нищо.
Светла Бъчварова каза, че земеделските кооперации имат доста сериозни проблеми, свързани с ползването на земята, с възможността, член-кооператори да имат земя в кооперацията, но в същото време да я предоставят на арендатори, които да я ползват срещу рента, „което не би трябвало да се случва, защото когато си член -кооператор, земята ти трябва да бъде в кооперацията и на базата на производството да се получават и дивидентите.

Тя посочи, че са необходими промени в начина на вземане на решения от общите събрания, засилване на дейността на управителните съвети, както и преодоляване на пречките, поради които общите събрания се събират много трудно, което затруднява взимането на решения.

Светла Бъчварова каза, че промените ще бъдат предложени чрез депутати и добави, че до средата на април в парламента ще бъде внесен на първо четене готов законопроект. Тя допълни, че близо три месеца се работи с всички национални съюзи на кооперациите и то с идеята за промяна и внасяне на подобрения в закона и акцентира върху водещата подкрепа на държавата в това направление.Около 780 са земеделските кооперации в страната, но земята, която те обработват намалява и от близо 11 млн декара обработваема земя през последните години тя е намаляла на 9 милиона.

„Считам, че през новия програмен период, когато сдружаването ще има предимства, не само при кандидатстване за проекти за инвестиции, но също така и поради фактът, че при кооперациите не може да има таван на субсидиите, ще се създадат предпоставки, малките и средни земеделски стопанства да се сдружават или да се насочват към кооперации, които действат на съответната територия за да ползват предимствата от финансирането през новия програмен период", сподели Светла Бъчварова.