bolnica
bolnica / dariknews.bg
Извънредно общо събрание на акционерите бе проведено в ловешката болница. В нея мажоритарен собственик е държавата с близо 70 на сто от капитала, осемте общини в Ловешка област имат миноритарно участие, като на община Ловеч е най-голямо – 12,55%. На събранието нямаше представители единствено на общините Априлци и Троян.
 
Щекотлива точка в дневния ред на извънредния форум на акционерите бе промяна в състава на съвета на директорите. Именно тя доведе на събранието общински съветници от различни политически сили, представители на ръководството на община Ловеч, лекари, работещи в болницата, журналисти. Дали всички те да проследят работата на общото събрание отблизо, бе въпросът, който предизвика бурни дискусии. В крайна сметка юристи разясниха, че не е пречка то да е публично, стига присъстващите да се регистрират. Представителят на държавата Емилия Влахова поиска присъствието на външни лица да бъде гласувано поименно по списъка. Процедурно предложение обаче отправи представителят на община Ловеч кметът Корнелия Маринова – общото събрание да гласува анблок дали съветниците, лекарите и медиите да останат, което бе прието с гласовете на всички присъстващи акционери.
 
Предложението на държавата за промяна в борда бе позициите си да запазят изпълнителният директор на ловешката болница д-р Татяна Ганчева и представителят на държавата Радослав ЩербакОв, а на мястото на д-р Пламен Върбанов – уважаван местен лекар, да влезе никому неизвестната аптекарка Добринка Гайдева. „Какви са мотивите на държавата? Д-р Върбанов не се справя ли, а ще се справи фармацевт?”, попита кметът Корнелия Маринова. Мотивите за предлаганата рокада така и не бяха оповестени, но предложението не получи подкрепа от нито един акционер, включително и от вносителя - държавата, чийто представител също гласува против. За което си заслужи бурните аплодисменти на присъстващите. Въздържал се бе единствено представителят на община Тетевен. Не бяха приети и предложенията за тригодишен мандат на управление на съвета на директорите и определянето на възнагражденията на членовете, както и изготвената от настоящия борд програма с мерки за оздравяване на болницата, чиито дългове са около 5 млн. лв.
 
„Не знам дали държавата промени своите намерения в хода на събранието, или е предварително съгласувано”, коментира по-късно в социалните мрежи общинският съветник Иво Райнов. И още от думите му: „Факт е, че обединената местна общност упражни небивал натиск и показа, че не може да бъде пренебрегвана при взимане на решения. Събитието бе безпрецедентно обединение на ловешките общински съветници за важна местна кауза. На събранието присъстваха девет съветници от БСП, петима от ГЕРБ и двама от Реформаторския блок (СДС)”.
 
Иначе извънредното общо събрание реши здравното заведение в Ловеч да предостави имот на Министерството на здравеопазването за изграждане на нов оборудван централен филиал на Центъра за спешна медицинска помощ. По думите на директора д-р Ганчева сега той е разпръснат на три-четири места. Новият ще бъде изграден по проект по оперативна програма „Региони в растеж”, чийто бенефициент е здравното ведомство.
 
За целта болницата отстъпва втория и част от третия етаж. По проекта ще бъдат извършени не само строително-ремонтни дейности, но и ще бъде доставена апаратура, с каквато спешната помощ в момента не разполага.