Бабата - необходимо зло
Бабата - необходимо зло / netinfo
Бабата - необходимо зло
24887
Бабата - необходимо зло
  • Бабата - необходимо зло

Днес по стара българска традиция отбелязваме Бабинден. Празникът се свързва с родилната помощ и води началото си от почитането на «бабата», която акушерствала при раждането на бебетата в миналото. «Бабата» нямала медицинско образование, нито студентски стаж в Акушер-гинекологично отделение. Тя, обаче, била веща в занаята и ако Бог й отредял здраве и дълголетие, давала живот на няколко поколения в селото.

Тя била почитана и тачена от всички и стояла някъде редом до кметя, даскала и попа. Оттам навярно идва и самочувствието на днешните баби, които въпреки че са доста далеч от акушерството, по презумция знаят и могат всичко. Да си баба в днешно време е тежка работа, която предизвиква противоречиви чувства в семейството.

Бабата - тъща! Тя е социално зло, което никога не е доволно от зетя. За нея зетя или е прекалено нисък, или пък много дръглест. Той или има прекалено голям корем, който редовно полива с бира, или дъщеря й го е намерила такъв един недохранен и хърбав, че хич не й отива. Бабата-тъща е възпята от десетки вицове и анекдоти. Тя е хулена, презирана и мразена наравно с бабата-свекърва, която винаги готви най-добре и знае всичко в кухнята.

За бабата-свекърва е жизнено необходимо да постави снахата на правилното място - в най-отдалеченото кьоше на кухнята и да демонстрира как, аджеба, се прави манджа. Тя ще зарови пръст в раната и ще върти, върти, докато жената, излъгала синчето й, признае своето невежество и пълен домакински крах.

И двете вещици нерядко са причина за семейните скандали у дома. Без тях обаче трудно се оцелява, защото бабата-свекърва и бабата-тъща са най-добрите помощници за децата. Та кой друг ще се натиска да гледа ревящото отроче денем и нощем, ще сменя наакани памперси и ще друса бебето на ръце часове наред, при това без да пита колко ще му платиш.

Кой друг ще купува нужни и ненужни подаръци на детето, ще го снабдява с цели комплекти дрехи и обувки, ще е винаги подготвен с лекове за кашлица, стомах и температура. Бабата, освен всичко, е най-добрият разказвач на приказки. Нейните истории са пълни с отдавна забравени герои, които новите книжки вече не помнят. Тя познава змейове и чудни юнаци, помни белоноги моми и неродени деца.

От думите на бабата по-сладки няма, от нейните питки по-мекички не ще се намерят. Накратко - бабата може да бъде кошмарен дразнител, но и незаменим помощник. Затова обичайте я по телефона, стискайте зъби и се усмихвайте на празници, редовно й давайте детето, но я дръжте далеч от дома си и в никакъв случай не я снабдявайте с ключ ... нямате представа каква спешна нужда имат шкафовете ви от пренареждане.