Архангелова задушница е днес
Архангелова задушница е днес / netinfo

С военен ритуал с участието на почетен караул от Пета механизирана бригада от 10.00 часа днес пред Мавзолея-костница «Свети Георги Победоносец» ще бъде почетена паметта на загиналите за Отечеството български войни.

Представители на Пета механизирана бригада ще участват и в ритуал Архангелова (мъжка) задушница на площад “Възраждане”. Плевенски свещеници, водени от митрополит Игнатий ще отслужат панахида в памет на загиналите. Пред паметната плоча с изписаните имена на падналите за свободата на родината ще бъдат поднесени венци и цветя.

Архангелова задушница един от трите големи задушници, които православните християни отбелязват всяка година. На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия.

Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към умрелите, която ние, като християни, отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.

Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.