Административен произвол и злоупотреба с власт има в РЗОК Плевен, според шефовете на две ДКЦ-та
Административен произвол и злоупотреба с власт има в РЗОК Плевен, според шефовете на две ДКЦ-та / netinfo

ДКЦ 2 Плевен и ДКЦ “Св. Панталеймон” ще обжалват отказ на Районната здравноосигурителна каса да сключи договори за работа по няколко клинични пътеки с тях. Това съобщиха пред журналисти управителите на двете лечебните заведения.

Касае се за клинична пътека за операция на сливици и няколко пътеки за различни операции на очи, поясни управителят на ДКЦ 2 д-р Мариана Лазарова. Лечебните заведения са кандидатствали за сключване на договори в края на месец август, разказа тя. Според законовия срок в рамките на месец е трябвало молбите им да бъдат приети или върнати, заради пропуски.

Отговорът от РЗОК Плевен обаче дошъл два месеца по-късно с отказ на директора д-р Венцислав Михов, аргументиран с “липсата на бюджетни средства”. “Екипът и техниката ни са добри и ние отговаряме на всички условия да получим разрешение за тези пътеки, затова ще браним правата си и тези на пациентите”, категорична беше д-р Лазарова.

ДКЦ 2 дори е закупило апаратура за очни операции на стойност 30 000 лв., а през миналата година е извършило 2/3 от всички операции на сливици, отчетени към РЗОК. Според нея няма равнопоставеност на лечебните заведения в Плевен, тъй като за едни има пътеки, а за други не.

Управителят на ДКЦ "Свети Панталеймон" д-р Елиза Георгиева коментира, че с този отказ РЗОК ограничава правата на здравноосигурените пациентите за свободен достъп до качествени услуги. “В РЗОК Плевен има абсолютен административен произвол и злоупотреба с власт”, заяви тя.

В административен произвол д-р Йордан Георгиев, управител на Специализираната болница към която работи ДКЦ "Свети Панталеймон", обвини лично директора на плевенската Каса д-р Венцислав Михов, както и неговите подчинени д-р Пенка Стефанова и д-р Анета Сурджийска.

По думите на д-р Елиза Георгиева пациентите не са се увеличили и парите за пътеките ще бъдат едни и същи. Идеята е здравноосигурените да отидат, където се работи най-добре и по този начин да бъде премахнат монополизма. Според нея е абсурдно здравноосигурени пациенти да си плащат за операция на сливици 286 лв. и между 300 и 400 лв. за очни операции, само защото касата отказва да сключи договор с двете ДКЦ-та.

 Д-р Георгиева и д-р Лазарова бяха категорични, че ще обжалват и сигурни, че ще спечелят, но според тях това е губене на времето и парите на пациентите.