47 пъти над нормата е съдържанието на нефтопродукти в Дунав при Ново село
47 пъти над нормата е съдържанието на нефтопродукти в Дунав при Ново село / netinfo
Над 47 пъти превишаване на нормата за нефтопродукти, показват направените провеки след постъпил сигнал за замърсяване на река Дунав днес, съобщават от Басейнова дирекция Дунавски район Плевен.

Проверките за наличие на замърсяване са направени от експерти на Басейнова дирекция съвместно с Гранична полиция. Според информация на дежурния от Гранична полиция Ново село в 8.50 ч. в посока Сърбия на км. 833,6 в река Дунав е преминал тласкач “Атила” под кипърски флаг с два танкера, а по-късно в 9.10 ч от катер на «Гранична Полиция» в същия район е забелязано петно с жълто-кафяв цвят. В 9.15 ч. е взета проба от р.Дунав в близост до българския бряг, а по-късно са направени две допълнителни проби, които са изследвани в Регионална лаборатория - Монтана.

Резултататите от пробата, взета към 9.15 часа при км. 833.7 показват превишение на нормата за нефтопродукти над 14 пъти, резултатите към 11.35 часа при км. 827 - над 17 пъти. Най- голямо превишаване на нормата - над 47 пъти – показват изследваните резултатите от пробата при км. 829, взета към 11.50 часа.

От Басейнова дирекция информират още ,че към 14.00 часа във водите все още е имало разпокъсани петна с жълто-кафяв цвят и ниска плътност при км 833,6 в района на с. Ново село. Басейнова дирекция Плевен е уведомила дирекция «Морска администрация»Лом за замърсяването с цел предприемане на мерки по компетентност за установяване източника на замърсяване.