akcent 11
akcent 11 / PA akcent
В съвместен концерт с Плевенска филхармония, Перкусионен ансамбъл „Акцент“ при НУИ“Панайот Пипков“ с ръководител Симеон Серафимов ще отбележи 25 години от създаването си. Четвъртвековният юбилей стана повод и за среща с представители на национални и плевенски медии.
„Началото беше поставено много отдавна, когато преди 40 години – есента на 1979-та година, започнахме с Августина да преподаваме в Музикалното училище на град Плевен – „Панайот Пипков“ и така изминаха толкова много години, които мисля, че са полезни за града, за България, както и за развитието на нашето Музикално училище – сега Национално училище по изкуствата“.

akcent
dariknews.archive

С тези думи започна Симеон Серафимов като добави, че 15 години по-късно – през 1994-та година създава Перкусионен ансамбъл „Акцент“, който и до днес носи славата на град Плевен и на България в различни музикални конкурси и събития.
„Това е четвърт век - един много солиден период от време, в което съществува ансамбълът и разбира се много от моите ученици са били в него като сме постигали забележителни успехи в различни конкурси, турнета, фестивали. Във всичките мащабни форуми ние сме успяли да се представим на ниво и сме печелили достойни награди.
Не съм броил с точност, колко са учениците, преминали през класа по ударни инструменти и дори и вашият колега Николай Колев е единият от първите ми ученици – петима абитуриенти, които завършваха обучението си в Музикалното училище през 1979-та година“, каза пред медиите Симеон Серафимов.

akcent
dariknews.archive

Той обясни, че е създал Перкусионен ансамбъл „Акцент“ по модел на вече действащия ансамбъл от ударни инструменти на неговия професор от Българската държавна консерватория Добри Палиев - „Полиритмия“.
„Проф. Добри Палиев, който е основоположник на ударната школа в България и който ми е дал всичко, беше направил ансамбъл „Полиритмия“ в София и аз реших, че ние в Плевен можем да направим също такова нещо с учениците учениците, които бяха при мене. Те имаха достатъчно талант и заслужаваха и камерната музика, която правехме през годините беше едно удоволствие за тях и за самия мен и затова съм удовлетворен от това, което съм направил през тези години и съм горд от постиженията на учениците – като солисти и като ансамбъл „Акцент“, който прави 25 години“.  

akcent 11
PA akcent
         

Интересен факт е, че името „Акцент“, ансамбълът получава след участие в шоуто на Тодор Колев “Как ще ги стигнем американците“, сподели Симеон Серафимов.
"Това стана през 1996-та година, когато в състава бяха Орлин Гергов, Невян Ленков – всичките са в чужбина и то на добри позиции, като преподаватели и професори, което означава, че са взели нещо от мен и съм успял да ги запаля и са им дам хляба в ръцете, както се казва“.

akcent 11
PA akcent

„Такова високо ниво се постига, когато има хармония в работата между преподавател и ученик. И когато тази работа е свързана с много любов към музиката и в условията на такава прекрасна среда – едни от най-добрите музикални инструменти в България, и при условие, че тук има такъв преподавател като Симеон Серафимов, се доказва тезата, че не е важно само да си музикален, а да имаш и човек, който да извади максимума от теб и да получиш тези успехи и амбицията да продължиш нагоре – нещо, което правят нашите ученици“. Това каза директорът на НУИ“Панайот Пипков“ Жечка Димитрова.   

akcent 11
PA akcent

Неотлъчният спътник на Симеон Серафимов в живота и в професионалната работа Августина Серафимова пише аранжиментите за произведенията от репертоара на Перкусионен ансамбъл „Акцент“:
„Като завършила Теоретичния факултет на Музикалната академия за мен беше нещо повече от естествено да започна да пиша аранжиментите за Перкусионен ансамбъл „Акцент“. Не ги броя, но със сигурност вече са повече от 60. Като за всяко ново участие винаги се налага да променя нещо. Смея да твърдя, че са малко съставите - да не кажа, че няма такива, които да имат самостоятелна програма с продължителност от час и половина. Това е и причината да бъдем канени вече три пъти в град Пасау – Германия, където няма друг български състав и солов изпълнител, който да е канен редовно на този вече утвърден форум с 21-во издание през тази година“, каза Августина Серафимова.

akcent 11
PA akcent

Августина Серафимова припомни част от престижните награди, които съпътстват изявите на Перкусионвен ансамбъл „Акцент“ в България и чужбина. Тя добави и някои персонални отличия, които бележат безспорно успешната работа на Симеон Серафимов в подготовката на учениците и ансамбъла, сред които са удостояването му за почетен гражданин на Плевен и отличието "Златна лира", с която по-късно е удостоена и Августина Серафимова.

akcent 11
PA akcent

Симеон Серафимов – преподавател по ударни инструменти, камерна музика и музикални ансамбли в НУИ „Панайот Пипков”,
утвърждава авторитета на българската перкусионна школа и продължава делото на проф. д-р Добри Палиев, възпитава десетки млади инструменталисти. Заедно с Августина Серафимова, Владимир Петров и Василена Серафимова създава и организира Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – единствен в България и на Балканите.
Серафимов е бил член на жури на национални и международни конкурси по ударни инструменти: „Пендим” – Пловдив, „Светослав Обретенов” – Провадия, „Върбан Върбанов” – Бургас, II Международен конкурс „Percussono” – Тимишоара, Румъния.
За високите си педагогически постижения Серафимов е отличен със званието „Заслужил гражданин на Плевен ” (2004), „Кристална лира” – катерогия „Педагози” (2012), „Златна лира” от СБМТД за принос в развитието на българската музикална култура и по повод 40 г. творческа дейност (2018); Министерство на културата (1999, 2012), Община Плевен (1999, 2002, 2003, 2007); Дипломи от: Националните конкурси „Светослав Обретенов” – Провадия (1994, 2012), „Върбан Върбанов” (2012), „Зигфрид Финк” – София (1997, 2001) и Международните конкурси „Музиката и земята” – София (2003, 2009, 2011), „Пендим” – Пловдив (2007), „Млади виртуози” – София (2009), МММФ-К „Надежди, таланти, майстори” – Добрич-Албена (2011), Международния конкурс за ударни инструменти в гр. Тимишоара (Румъния, 2011), „MAGIC” – Бургас (2013), „Виртуози” – Сливен (2013) и др.

Августина Серафимова е автор на повече от 60 аранжимента за перкусионен ансамбъл „Акцент” – произведения на автори от барока до творци на съвременността, както и на сценарий за телевизионния филм „Пролет” с участието на възпитаници от класа по ударни инструменти на Симеон Серафимов, организира и прави сценарии за различни концерти и чествания на годишнини на композитори. Разработва културни проекти, свързани с дейността на ансамбъл „Акцент” в България, Германия и Франция. Участва в организацията и ръководи проектите за Международния фестивал за маримба и ударни инструменти, провеждан през 2009, 2012, 2014, 2016 и 2018 в гр. Плевен. Серафимова е удостоена с наградата „КДК Арт” от Клуба на културните дейци в град Плевен за принос в музикалното изкуство, Дипломи от община Плевен за принос в областта на културата (2012 и 2014), „Кристална лира” от СБМТД  (2014) и „Златна лира” от СБМТД за принос в развитието на българската музикална култура и по повод 40 г. творческа дейност (2018).

Наградата на кмета на Шумен и още куп награди за деца от Разградско
Радка Минчева, ОУ

Наградата на кмета на Шумен и още куп награди за деца от Разградско
Радка Минчева, ОУ

akcent 11
PA akcent

akcent 11
PA akcent

akcent 11
PA akcent

akcent 11
PA akcent

akcent 11
PA akcent

akcent 11
PA akcent

akcent
dariknews.archive

akcent
dariknews.archive