143 нови серопозитивни са открити през 2010 г.
143 нови серопозитивни са открити през 2010 г. / Dariknews.bg

1252-ма са официално установените серопозитивни в България, сочат данните, предоставени на РИОКОЗ от програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Това съобщи по време на обучителен семинар за журналисти д-р Ирина Джикова от плевенската инспекция.

За цялата 2010 година са изследвани общо 41 730 души. От началото на годината новите регистрирани случаи в страната са 143 при 153 за миналата година. Над 65% от всички новорегистрирани случаи са открити в кабинетите за анонимно и безплатно изследване за ХИВ/СПИН.

45 от новооткритите случаи на серопозитивни са в София, 15 са в Пазарджик, във Варна новите случаи са 8. В останалите региони на страната са регистрирани по-малко от 5 нови случая, което означава, че и в Плевен регистрираните, ако има такива, са по-малко от петима, посочи д-р Джикова.

Терапия към момента получават общо 360 болни, общият брой на наблюдаваните ХИВ-позитивни е 609. По неофициални данни, цифрата на серопозитивните у нас е доста по-голяма - около 4 000 души, допълни д-р Джикова. Тя обаче подчерта, че страната ни е с ниско ниво на разпространение на ХИВ/СПИН.