marzel
marzel / think stock
На 10 август се отбелязва Световния ден на мързела. Говори се, че той се отбелязва вече повече от 100 години, но никой не знае точно от кога.
Девизът на празнуващите е: "Нека се отдадем на безбрежна леност и нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Нека този ден не правим нищо." Църквата смята мързела за смъртен грях. През миналите векове той се е смятал за привилегия на богатите.
„Нека този ден не правим нищо. Нека се отдадем на безбрежна леност и нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Това ще даде нов тласък на духа. Запомнете, че винаги може да бъде открит нов, още по-добър начин на правенето на нищо.” Това е записано под датата 10 август от положилите усилия да увековечат своя мързел.
Абсолютното бездействие на 10 август позволява употребата на сладолед, шоколад, разхладителни напитки и всякаква храна, която някой би ви доставил, докато сте се изпружили на дивана пред телевизора или се печете, докато дремете на плажа.
10-ти август е определен също и за ден на равносметка колко сме мързелували през изминалата година.
За много съвременни хора мързелът е движеща сила на прогреса.Кой е измислил дистанционното, ескалатора, пералнята, миялната или асансьора?