Свалиха работниците, протестиращи на строеж в Перник и се преглеждат от медицински екипи, предаде БТА. Двамата работници отказваха да слязат от шестия етаж, докато не им бъдат изплатени дължимите им трудови възнаграждения. 

Двама работници от турски произход се качиха на покрива на пететажен жилищен блок в центъра на Перник и отказваха да слязат, докато не им бъдат изплатени дължимите им трудови възнаграждения, съобщиха от полицията.

БТА

Всички задължения за новостроящата се кооперация в центъра на Перник към строителите са изплатени, заяви пред БТА възложителят Иван Анев. По думите му главен изпълнител на обекта е столичната фирма "ВДЗ Билд", която е изплатила също всичко на наетия от нея подизпълнител. Анев заяви, че не знае и не уточни кой е този подизпълнител, но според него двамата работници имат претенции за неизплатени трудови възнаграждения за други обекти.

БТА

"Става въпрос за неизплатени възнаграждения между инвеститори и посредници. Имаме първо инвеститор българин, българин строител, кърджалийска фирма, която е посредник и турска фирма, която е наела работниците от Турция. Говорим за неизплатени възнаграждения, от тук нататък разследването ще покаже къде по веригата се е случило това, тези работници да не получат своите възнаграждения. Вие видяхте, че те са в изключително тежка ситуация, твърдят, че от месеци не са получавали своите възнаграждения", каза кметът на Перник Станислав Владимиров, който пристигна на мястото на протеста. 

"Цялата държава се е ангажирала в момента с този казус", каза още Владимиров, който също се качи малко по-късно, за да се включи в преговорите с работниците.

БТА


"Имаме уверението от посредника от Кърджали, че днес ще дадат частични възнагражденията и след това ще бъде подписано споразумение, с което ще се изплатят всички възнаграждения, които се дължат на работниците", заяви кметът на Перник. 

Започнало е досъдебно производство по случая, съобщи говорителят на полицията в Перник Венцислав Алексов.  

Разпитани са голяма част от свидетелите, провеждат се и други процесуално-следствени действия, добави говорителят на полицията.  

Психолози работят с мъжете, които над 6 часа са на покрива на сградата, съобщи Алексов. По информация на Областната дирекция на МВР двамата строители са там от сутринта, сигнал в полицията обаче бил подаден преди около два часа.

На място са пристигнали и представители на посолството на Турция. Там е и областният управител Людмил Веселинов. 

Жена се блъсна в дърво в Перник с над 3 промила алкохол в кръвта

перник работници протест
БТА

С двамата строители по-рано разговаря техен колега, те обаче категорично отказваха да слязат.
БТА