/ БГНЕС
57 населени места в област Перник посрещат тази нощ празника Сурва.
100277
57 населени места в област Перник посрещат тази нощ празника Сурва.
  • 57 населени места в област Перник посрещат тази нощ празника Сурва.
Празникът "Сурва" ще запали тази нощ сурвакарски огньове в 57 населени места в Пернишко. С ритуала, запазен в района повече от две хилядолетия, се отбелязва Васильовден по стар стил и настъпването на Новата година.

7400 маскирани идват в Перник за фестивала „Сурва“

Сурва кукери
БГНЕС

Около огньовете ще заиграят маскирани със страховити ликове и маски, облечени в кожени платнени и сламени костюми, опасани от хлопатари и звънци. Въплътената вяра в обичая е, че земята се пречиства за ново начало, че колкото по-силен е грохотът от звънците, толкова по-далеч ще избяга лошотията, а искрите на огъня вещаят берекет. В кулминацията на празника сурвакарски групи от различни села си дават срещи, за да обединят сили в победата на доброто.
 
Гостоприемни домакини редят трапези с традиционни зимни ястия като вариво, пача, баница, за да върви и греяната ракия.

Магията „Сурва“
 
Маскираните обикалят къщите с благослов за здраве и в утрешния ден. В групите един до друг, преобразени застават представители на три поколения от родовете. Затова от края на 2015 година обичаят "Сурва" е в представителната листа на Юнеско като нематериално културно наследство на човечеството.
 
Месният празник е в основата на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", чието 28-о издание ще се проведе в Перник от 25 до 27 януари.

Сурва кукери
БГНЕС, архив

Каквото и да се каже и напише за празника в Пернишко тази нощ, ще е малко. Емоцията му не може да се предаде, а единствено да се изживее.