/ БТА
От своя страна днешните ученици също са отправили послание към своите наследници в училището, което да се отвори на 28 май 2044 година
Капсула на времето, вградена в каменен блок на входа на основно училище „Петър Парчевич“ на 28 май 1984 година, беше отворена в присъствието на всички ученици, учители и много бивши възпитаници на същото училище.

В посланието си, написано на няколко машинописни листа, учениците отпреди 40 години са пожелали на днешните възпитаници на училището да носят с гордост неговото знаме, да учат упорито и всеотдайно и да се гордеят, че са наследници на най-старото в България училище.

От своя страна днешните ученици също са отправили послание към своите наследници в училището, което да се отвори на 28 май 2044 година, в което им пожелават да бъдат граждани на света, но винаги да носят в сърцето си Чипровци и родното училище.

Учителката в ОУ „Петър Парчевич“ Йорданка Ангелова разказа, че още в далечната 1624 година в Чипровци е основано първото у нас светско училище от тогавашният просветител Илия Маринов. Той, както повечето чипровчани, е католик, но в училището се изучават не само религия, но и математика, философия, етика и други дисциплини.

Училището става притегателна школа за образование на млади хора от цялата страна, като най-добрите после продължават своето обучение в католически светски училища в Рим.

Възпитаници на училището в Чипровци са Петър Богдан Бакшев, Петър Парчевич и други видни просветители и революционери от онова време, които в 1688 година вдигат Чипровското въстание.

След потушаването на въстанието от турците и техните съюзници, училището в Чипровци е разрушено и не съществува до 1772 година, когато е възстановено на историческия хълм в града със своя сграда. През 1982 година училището се премества в сегашната си голяма сграда.

По онова време в него се изучава килимарство и учениците усвояват технологията на изработване на чипровски килим на характерния чипровски стан. В момента в ОУ „Петър Парчевич“ учат 58 деца от 1 до 7 клас.

В училището има само шест паралелки, като втори и трети клас учат в слята паралелка. Поради малкия брой на децата училището е изправено на ръба на оцеляването, а от неговото съществуване зависи и оцеляването на Чипровци като град и община.

"Въпреки малкото деца, учителите полагат големи грижи, работят по много проекти и нивото на обучение е добро", заяви Йорданка Ангелова.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Цветомир Цветков, БТА