/ Pixabay
Момчето ще издигне националния флаг на връх Ком на празника, посветен на годишнина от рождението на Иван Вазов
Шестгодишният Велислав Захариев от Берковица се класира на второ място на европейското първенството по шах за деца, съобщиха от общината в Берковица.

Турнирът се проведе в град Мюрек в Австрия. Шампионите на отделните страни от ЕС са се състезавали в четири възрастови групи - до 8, до 10, до 12 и до 14 години.

Макар и още да е само на шест години и да е играл срещу по-големи от него деца, Велислав Захариев е спечелил осем от общо девет изиграни партии на първенството. Така той е заслужил второто място и достойно е представил България.

Млади добрички шахматисти взеха участие в държавните отборни първенства

По повод отличното представяне на Велислав, от община Берковица са го избрали да издигне националния флаг на връх Ком в Стара планина на празника, посветен на 171-та годишнина от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов, живял в Берковица през 1877-1879 година.

"Гордеем се, че причината да се развее отново българският трибагреник не само на националния подиум, но и на международния, е точно Вели от Берковица. Пожелаваме му да покори най-високите световни върхове в един шахмата", съобщават от общината.
БТА