Войни от Перперикон на Василий Българоубиец превземали Плиска и Преслав
Войни от Перперикон на Василий Българоубиец превземали Плиска и Преслав / netinfo

Войни от армията на византийския император Василий II-Българоубиец са били наемани от средновековния военно-административен център Перперикон в края на Х и началото на ХI век, за да участват в превземането на старите български столици Плиска и Преслав. това съобщи на пресконференция ст.н.с. Николай Овчаров като се аргументира с разчетените оловни печати, намерени през годините при разкопките на скалния град, датиращи онзи период от историята ни.

Един от печатите, намерен това лято и разчетен преди дни, е на патриция Теодорокан от арменски произход, който е единствен по рода си и известен досега в света, твърди проф. Овчаров. Според хрониките от онова време патрицият е бил генерал в армията на Василий ІІ, командвал гарнизона във Филипопол, днешен Пловдив. Печатът е датиран от 999-1000 година, от едната му страна е изображението на Св. теодор и надпис, който гласи "Господи, помогни на своя раб Теодор". След като напуска кариерата си на стратег в императорската армия Теодорокан става дук на Адрианопол през 1005 година и управител на областта Македония.

През годините на Перперикон са открити 12 византийски оловни печати, както и няколко заготовки за печати. Това красноречиво говори, че на Перперикон не само са получавани, но и са изпращани документи. А това може да стане само във един важен административен и военен център, каза проф. Овчаров. Най-ранният печат бил на император Анастасий от V-VI век, който бил 6-ти печат изобщо откриван в света. Върху останалите печати били изписани имената на видни византийски благородници като Георги, Елефтерий, антипата константин, Йосиф Амартол и др.