Дарението на Общината включва 20 комплекта с книги на детската писателка Петя Караколева.
Дарението на Общината включва 20 комплекта с книги на детската писателка Петя Караколева. / netinfo
От днес в Кърджали стартира благотворителна кампания за набиране на детски книги на български език за бесарабските българи в Украйна. Нейни организатори са Народно читалище „Обединение 1913” в Кърджали, Глобал нет и Регионалната библиотека „Н.Й. Вапцаров”, съобщи секретарят на духовното средище Камелия Чолакова.

По думите й, ще се събират книги – художествена литература, историческа литература, енциклопедии и други издания, които не са учебници. Това ще стане в партера на читалището.

Община Кърджали е сред първите дарители на детски книги, включили се в благотворителната кампания.

Тя дарява издания на кърджалийската писателка Петя Караколева, на чието име  община Кърджали и Съюза на българските писатели  учредиха Национална награда за детска литература. Дарението включва 20 комплекта, всеки с по 7 книги на издателство „Светулка 44“.

Събраните от организаторите книги ще бъдат предадени на организацията на бесарабските българи в Украйна – Конгресс Болгар Украины. Тя поддържа съботно-неделни български училища и български културно — просветни центрове «Аз Буки Веди» в Одеса, Измаил, Иличовск, Болград, Богатое, Голица и други.