Обходният път на Кърджали препроектиран до края на 2010-а
Обходният път на Кърджали препроектиран до края на 2010-а / netinfo

Обходният път на Кърджали ще бъде препроектиран до края на 2010 година, а за тази цел са отпуснати 500 хиляди лева от държавния бюджет, съобщи на пресконференция областният управител на Кърджали Иванка Таушанова. Тя подчерта, че обектът е приоритетен за Областния съвет за развитие, но за съжаление не е включен в програмата на правителството до 2013 година поради забавените дейности по препроетирането през годините и липсата на готовност за започване на строителството.
Губернаторът на Кърджали припомни, че предпроектни проучвания за обходния път на Кърджали са били направени още през 2001 година и тогава е бил избран западния обход. Става дума за 14 километрова пътна отсечка. По-късно е станало ясно, че той е невъзможно да бъде изпълнен поради технически причини. Друг проблем се оказал и факта, че трасето на обходния път преминава през концесионната територия на фирма "Бентонит", която не е съгласна с това. Това налагало и неговото препроектиране. След препроектирането на обходния път ще се търси възможност самото му изграждане да бъде включено към някоя от европейските програми, каза Таушанова.
Вървели и отчуждителните процедури по трасето на втория лот на Пътя Кърджали-Маказа, до Подкова, финасовият ресурс бил осигурен и областната управителка не очаква някакви закъснения по изпълнението и на този проект, включен към оперативна програма "Транспорт" на МРРБ.