НДСВ обръща поглед към регионалното си развитие
НДСВ обръща поглед към регионалното си развитие / netinfo

В Кърджали, се проведе първата от серия работни срещи по региони с местните активисти на НДСВ. В срещата участваха Васил Дончев – областен координатор на НДСВ за Кърджали, и общинските координатори на 6 от общо 7 общини от областта. Централното ръководство на НДСВ бе представено от Илчо Дуганов – Секретар, Димитър Диманов, отговарящ за организационната и структурна политика на партията, и Владимир Даскалов – ръководител отдел „Национална координация”.

Срещата се провежда два месеца преди редовния Конгрес на НДСВ, който ще се състои в Габрово на 18 Октомври т.г. и който трябва да постави основите за успешното представяне на партията на следващите парламентарни избори през лятото на 2009 г. В тази връзка, участниците бяха запознати с актуалното състояние на партията и на управляващата коалиция, както и с развитието на взаимоотношенията с опозиционните политически сили.

Според участници в срещата, държавата в лицето на политическите партии е абдикирала от смесените райони. Беше изтъкнато, че е необходима промяна в избирателния закон, за да се осигури реално представителство на българското население в смесените региони.

В хода на разговора г-н Илчо Дуганов обърна внимание върху преориентацията на партията от електорален тип в партия с ясна вертикална структура, при което се поставя акцент върху регионалното структуриране и работата по места. Целта е ролята на местните структури да се засили, като получат по-голяма самостоятелност, но и повече отговорности. Ще се търсят и начини за тяхното допълнително стимулиране за по-активна дейност с местните общности, с неправителствените организации и др. „Г-н Дуганов информира, че в момента се конструират областни съвети на партията, в които ще участват областните, зам.-областните и общинските координатори, народни представители от НДСВ от съответния избирателен район, както и излъчените от НДСВ представители на местната власт. Планира се, също така, регионалните, областните и общински координатори, съвместно с народните представители от региона да организират периодични срещи с кметовете на населени места за решаването на конкретни проблеми, поставени от тях.

Друга съществена задача на местните представители на НДСВ е да засилят контактите с неправителствения сектор и професионално-съсловните организации по места, както и да активизират работа за развитието на младежката организация на НДСВ.