Коджаманов и Караславов провериха бъдещите ГКПП
Коджаманов и Караславов провериха бъдещите ГКПП / netinfo
Областният управител Ангел Коджаманов и Андрей Караславов българския посланик в Гърция инспектираха местата на бъдещите гранично-контролно пропускателни пунктове между съседните страни. Инициативата бе на инж. Коджаманов във връзка с предстояща до края на тази година българо-гръцка среща за активизирането на трансграничното сътрудничество.

Рейдът включваше пирамида 31 при прохода Маказа и пирамида 115 при с. Аврен, община Крумовград. Областният управител запозна дипломата с готовия проект за втория лот към Маказа. Двамата преминаха по трасето. Стана ясно, че до края на този месец ще приключи отчуждителната процедура. Предстои изборът на изпълнител на проекта за втория лот. Обектът е включен в програмата на Фонд “Републиканска пътна мрежа” за 2007 – 2013 г., по настояване на областния управител. Там предстои изграждането на нова отсечка, дълга малко над 16 км и рехабилитация на съществуващ път около 8 км.

Другият акцент от визитата на посланика бе бъдещото ГКПП при с. Аврен. Той и домакинът му огледаха трасето до и на мястото на новата “европейска врата” на страната ни към съседите. Разстоянието от българското населено място до най-близкото гръцко – с. Миртиски, на отсрещната страна, е 13 км. От Аврен до бъдещия ГКПП пътят е 6 км. В момента се изготвя работният проект. До края на идната година шосето от другата страна на браздата ще бъде ремонтирано. Президентът Георги Първанов пое ангажимент пред авренци по време на посещението си в селото миналата година за отваряне на пропускателен пункт при пирамида 115.

Визитата на посланика е част от инициативата на областния управител за лобиране пред всички институции за активното трансгранично сътрудничество с европейските ни съседи. Целта е обединяване на усилията на имащите отношение по въпроса ведомства. От началото на тази година областният управител проведе срещи с министъра на външните работи Ивайло Калфин и с министъра на транспорта Петър Мутафчиев, на които обсъдиха откриването на ГКПП-та и изграждането на пътищата до тях.