Глинена реплика на златен тракийски конник разкрили на Перперикон
Глинена реплика на златен тракийски конник разкрили на Перперикон / netinfo

Част от керамична урна от 4-3 век преди новата ера с изображение на конник са открили археолозите на километър от Акропола на скалния град на траките Перперикон. Това съобщи в Кърджали археологът Николай Овчаров, с което даде старт на археологическите разкопки тази година.

Според специалистите тази находка е едно от най-ранните изображения на тракийския конник по нашите земи, а такова върху глина въобще не се среща по нашите земи, коментира Овчаров пред журналисти. По думите му това е една простонародна реплика на подобни скъпоценни изображения от злато или сребро, намирани предимно в Северна България.

В крайна сметка находката с изображението на тракийския конник показва как се е зародил култа към тракийския конник в елинистичния период, развил се по-късно в римския посредством цели храмове, посветени на него, каза Овчаров.

180 000 лева е отпуснало Министерството на финансите на екипа на проф. Николай Овчаров за разкопките на Перперикон. Община Кърджали също е потвърдила готовност да помага финансово, ако тези пари не стигнат. Усилията на археолозите ще бъдат насочени към разкриване на северния сектор на скалния град, който е доста добре запазен, ще бъдат завършени крепостната стена и християнския некропол от източната част.