Анализ за употребата на алкохол от населението на Кърджали
Анализ за употребата на алкохол от населението на Кърджали / netinfo

Алкохолът съпровожда различни социални събития от жизнения път на хората. Употребата му в определени граници има емоционално въздействие и се приема за нормална. Всички познаваме алкохола като начин за развлечение и начин за ”забравяне и решаване напроблемите“.

В масовата българска култура пиенето на алкохол е една от тези роли, които се толерират и дори се насърчават, включително и в семейството. Поради тази причина обучението и възпитанието за въздържание от алкохол трябва да започва в по-ранна възраст. Активни участници в този процес следва да бъдат родителите.

Алкохолът е важен фактор на риска за здравето на човека. Злоупотребата с него води до соматични, психологични и социални проблеми. През последните години се наблюдава увеличение на консумацията му сред младите хора в регион Кърджали.

Прекомерната консумация на алкохол се свързва с възникването на редица заболявания със социално значение: затлъстяване, хипертония, коронарна болест на сърцето, диабет. Алкохолът може да предизвика чернодробна цироза, възпаление на панкреаса, да увреди мозъка и сърцето. Съществува категорична връзка между приема на алкохол, високото кръвно налягане и мозъчен инсулт.

Резултатите от последното изследване по програма СИНДИ-Кърджали сочат, че 2/3 от мъжете в различните възрастови групи, консумират алкохолни напитки. Разпределението им по възрастови групи дават конкретна представа за консумацията на алкохол, като рисков фактор за здравето на човека.Във всички възрастови групи при мъжете е висок процентът на консумиращите алкохол (70 - 76 %). Във възрастовата група 45 - 54г. консумацията на алкохол е с около 5 % по-нисък.

През последните 10 г. отчитаме тенденция към увеличаване употребата на алкохолни напитки от жените.

При мъжете тази тенденция се запазва или расте незначително (5%), докато при жените той рязко се увеличава (36-47%).

Анализът от последното изследване по програма СИНДИ за община Кърджали сочи, че при различните възрастови групи консумацията на алкохол от жените е различна. Най-висок е процентът при жените от най-младата възрастова група 25 - 34г. (41 %).

Рязко намалява консумацията на алкохол във възрастовата група 55 - 64г. и той е 18%. Според експерти този факт се дължи на значителния процент от жени, боледуващи от обменни заболявания (хипертония, диабет и остеопороза).

По отношение честотата на употребата на алкохол констатираме, че ежедневната консумация при мъжете от възрастовата група 55 - 64г. е най-висок (18%). Този факт вероятно се дължи на утвърдения начин на живот. В останалите възрастови групи процентът на консумиращите алкохол е средно 7-9%.

При жените констатираме тревожна тенденция - по-висок е процентът на ежедневно консумиращите алкохол от възрастовата група 25 - 34г. Това предимно са жени с образователен ценз и интелектуален потенциал и във фертилна възраст. Вероятните причини за това поведение могат да се обединят в няколко големи групи - социални, културни, психологични, биологични и демографски.

<!--Sm-->Системна употреба на алкохол води до пристрастяване!

Какво означава умерена употреба на алкохол?

Това е количеството, изчислено на дневна или седмична база, което е безопасно за здравето на възрастен индивид, разграничено по пол.

Количествената му стойност за мъже е не повече от 2 стандартни питиета дневно, а за жени 1 стандартно питие, което според общоприетите критерии съдържа 8-10 г абсолютен алкохол. В най-често употребяваните алкохолни напитки, това има следния количествен израз:

Ø 350 мл ниско алкохолна бира (алкохолно съдържание 2-3%)

Ø 250 мл бира с алкохолно съдържание 4-5%;

Ø 150 мл вино (алкохолно съдържание 10%)

Ø 45 мл.концентриран алкохол (коняк, уиски с алкохолно съдържание 40%)

В масовата българска култура пиенето на алкохол е една от тези роли, които се толерират и дори се насърчават, включително и в семейството. Поради тази причина обучението и възпитанието за въздържание от алкохол трябва да започва в по-ранна възраст. Активни участници в този процес следва да бъдат родителите и обществото като цяло.