185 петокласници от Кърджалийско се явиха на малки матури по география и икономика.
185 петокласници от Кърджалийско се явиха на малки матури по география и икономика. / netinfo
185 петокласници в 9 паралелки от област Кърджали, от 7 училища, се явиха днес на външно оценяване по география и икономика, съобщи началника на Регионалното управление на образованието Гроздан Колев. Той допълни, че училищата, където се провежда оценяването и които са избрани на случаен принцип, са в 4 от седемте общини в областта – Кърджали, Крумовград, Кирково и Черноочене. 
За цялата страна 6000 са петокласниците, които се явяват днес на  външно оценяване по география и икономика, а измерването се провежда в 215 училища от всички региони на страната.  
Продължителността на изпита е 50 минути и включва тест с 25 задачи, от които 18 са с избираем отговор и 7 със свободен, съобщиха от МОН.
Основната цел на външното оценяване е да се установи какви знания са усвоили учениците, дали разбират материала и дали могат да приложат наученото. Друга цел е мониторинг на образователния процес, за да бъдат приложени мерки за подобряване качеството на образованието.
На база резултатите от външното оценяване Министерството на образованието и науката ще направи анализ до каква степен децата покриват очакванията от обучението по география и икономика, определени в новата учебна програма за пети клас.
Изследването е разработено от Център за оценяване в предучилищното и училищното образование, МОН и Асоциацията на професионалните географи и регионалисти.