Специализирани проверки, с акцент риба и рибни продукти, по повод празника Никулден, започват инспекторите от отдел “Контрол на храните” към ОДБХ- Кюстендил.
“Ще проверяваме дали регламентирано се продава риба, т. е. в магазините за хранителни стоки, които са с удостоверения дали имат в тях разрешен асортимент за риба и рибни продукти. Дали има временни обекти за продажба на жива риба, има определени условия, на които те трябва да отговарят. В заведенията за обществено хранен ще следим условия за съхранение, срок на трайност, етикировка на рибата и рибните продукти. Отново здравна документация, защото винаги съм казвала, че персонала е много важна част от хранителната верига и една прекрасна храна може да се компрометира от лошото здравословно състояние на персонала”, коментира за Дарик началникът на отдел “Контрол на храните” д- р Велка Войнова.
Тематичните проверки за Никулден, които ръководството на БАБХ разпореди от 3- 7 декември, са свързани с по-интензивното предлагане и търсене на храни за празника и ще се проведат съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите.
С инспекциите се цели ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните, както и да се предотвратят нелоялни практики и злоупотреби на недобросъвестни търговци.
БАБХ призовава хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.
Съвети към потребителите при закупуване на прясна риба:
Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.
Потребителите могат да подават сигнали за нередности онлайн или на телефон – 0700 122 99.
Следват проверки за Студентския празник, за Коледните и Новогодишни празници, които могат и да са съвместни с други институции.
“Ще проверяваме дали регламентирано се продава риба, т. е. в магазините за хранителни стоки, които са с удостоверения дали имат в тях разрешен асортимент за риба и рибни продукти. Дали има временни обекти за продажба на жива риба, има определени условия, на които те трябва да отговарят. В заведенията за обществено хранен ще следим условия за съхранение, срок на трайност, етикировка на рибата и рибните продукти. Отново здравна документация, защото винаги съм казвала, че персонала е много важна част от хранителната верига и една прекрасна храна може да се компрометира от лошото здравословно състояние на персонала”, коментира за Дарик началникът на отдел “Контрол на храните” д- р Велка Войнова.
Тематичните проверки за Никулден, които ръководството на БАБХ разпореди от 3- 7 декември, са свързани с по-интензивното предлагане и търсене на храни за празника и ще се проведат съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите.
С инспекциите се цели ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните, както и да се предотвратят нелоялни практики и злоупотреби на недобросъвестни търговци.
БАБХ призовава хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.
Съвети към потребителите при закупуване на прясна риба:
Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.
Потребителите могат да подават сигнали за нередности онлайн или на телефон – 0700 122 99.
Следват проверки за Студентския празник, за Коледните и Новогодишни празници, които могат и да са съвместни с други институции.