Кюстендил се подготвя за празника "Панагия"
Кюстендил се подготвя за празника "Панагия" / netinfo
10- то юбилейно издание на културния форум Панагия- Въздигане на хляба започва днес с традиционното замесване на Богородичен хляб.
„Този форум се превърна в красива традиция, какъвто е самия празник Успение Богородично и всъщност Панагия е нашия венец от култура, който ние се опитваме да плетем около самия храм Успение Богородично в Кюстендил”, коментира пред Дарик експертът от отдел „Култура и духовно развитие” Любляна Начева.
 
Традицията в кюстендилския край е да се меси Богородичен хляб. Специален, сакрален хляб, който се носи в храма с молитва за добруване и върху този хляб се извършва Панагия, според волята на всяко семейство.
Ритуалното  Замесване на хляба и предаване на традицията тази година ще бъде днес в Граничкия манастир „Свети Лука”, който е девически манастир.
 
Жените от селото ще се качат на манастира и ще покажат традицията по замесване на хляба, на специалните крагове, със светено брашно, което е пресято 3 пъти, с квас, с измиване на лицето и ръцете трикратно, пръскане със светена вода, защото преди ритуала ще се направи водосвет и познанието ще бъде предадено на млади девойки от селото.
3 пити ще бъдат изпечени в подници. Единият хляб остава в манастира Свети Лука. Другият ще се разчупи и раздаде на Панагия, на 15 август, а третият се внася в храма Успение Богородично, централен храм за нашия регион.
 
Богородичната питка е бърза питка, която се прави само от брашно, квас и вода и се меси с чисти ръце. Хлябът изпечен в подници има един специален, допълнителен аромат. Квас се прави от нахут, от старо брашно, от царевични класове, и от треви също.
 
Културният форум Панагия- Въздигане на хляба е на 15 август, когато се прави изложение с всякакъв вид хляб, с питки, баници, ще има и произведения на изкуството. Една допълнителна украса към празника Успение Богородично.
 
 
Дарик- Кюстендил