Увеличават се заразените с ентероколити
Увеличават се заразените с ентероколити / Дарик радио, архив

 По- голям брой на заразени с ентероколити през август, в сравнение с юли отчитат от РЗИ Кюстендил. През миналият месец регистрираните случаи са 150, през юли-125, а през юни-62. Юли и август са месеците, когато обичайно е най-висока заболеваемостта от гастроентерити и ентероколити. Висока температура, повръщане, диария - това са главните симптоми, от които се оплакват заболелите. Според общопрактикуващите лекари броят на заразените през летните месеци е много по- голям, но те не търсят лекарска помощ. Не малка част от тях се заразяват на морето, затова и не се отчитат.

Горещината и сушата създават добри условия за развитието на редица инфекциозни агенти, сред които някои вируси. Най-лесно тяхна жертва стават малките деца поради незрялата имунна система, но заболяват и възрастните. Колкото до добрата хигиена, която е най-добрият начин за предпазване от заразяване - и децата, и възрастните я нарушават по време на ваканция ,ядене на недобре измити плодове на плажа например.

Повръщане, диария, висока температура, хрема, обща отпадналост са сред симптомите, които най-често последователно или едновременно се проявяват при гастроентерити и ентероколити. При възрастните симптомите преминават за няколко дни със симптоматично лечение.

При заболяване на дете важно е да се обърнете възможно най-рано към специалист, за да започне лечението (макар и симптоматично) навреме и да се предотвратят нерядко настъпващи усложнения, налагащи болнично лечение.