Дело за убийството на Николай Радев
Дело за убийството на Николай Радев / Лидия Велинова
Окръжен съд- Кюстендил прие една от най- важните експертизи по делото за убийството на Николай Радев- Отвертката, това е Съдебно- медицинската експертиза, която установява причината за смъртта му и начина на причиняването на увреждането.
 
“Изводите на експертите са категорични- нараняването е следствие на пробождане с нож и смъртта е била неизбежна. Прав е колегата Аврамов, който каза, това че отговорите на определени въпроси не отърва на някоя от страните не е основание да се изготвя нова експертиза, както поиска защитата на подсъдимите”, коментира адвокат Емил Атанасов, който защитава интересите на гражданските ищци.
 
Съдът назначи изготвянето на нова Съдебно- техническа експертиза.
 
“Определени кадри от охранителните камери липсват и не може да се направят ясни, категорични изводи за поведението на всеки един от участниците в събитията. Очаквам осъдителна присъда. Дадоха 2 дати за заседания през 2018 година, очаквам през февруари всичко да е готово и да преминем към пледоарии”, каза още адвокат Атанасов.
 
Съдът прие като доказателство, представената от него, влязла в сила присъда, по отношение на един от подсъдимите, който цитирам Емил Атанасов: “в един бар е счупил бутилка с алкохол в главата на нищо неподозиращо момче, което показва, че е не толкова хрисимо момче от възпитаното и благородно семейство от Дупница, което виждате ли прави и на мравката път”.

Дело за убийството на Николай Радев
Лидия Велинова
 

Адвокатът на подсъдимите от семейство Карастоянови, Димитър Марковски коментира отказа на съда да назначи нова Съдебно- медицинска експертиза така:
“Право на съдът е да прецени въз основа на какви доказателства да изгради вътрешното си убеждение по делото. Това не означава, че няма да формулира правилно вътрешното си убеждение. Искахме да се допопълни информация ,която е няма от заключенията давани до момента по делото. Да се изяснят и правилните изводи, до които трябва да стигнат експертите. Няма нищо неправилно или изненадващо, свързано с това, че съдът е отхвърлил тези доказателствени искания на защитата. Аз няма как да поставям въпроси на тези вещи лица, при положение, че техните заключения са абсолютно неправилни и необосновани. Аз искам да поставя моите въпроси и задачи на други експерти, които да имат един обективен поглед върху доказателствата по делото, защото тези експерти не са сторили това”.
 
Дарик- Кюстендил