Строителите през зимата правят деца, а лятото- къщи
Строителите през зимата правят деца, а лятото- къщи / Дарик- Кюстендил, архив
Строителите през зимата правят деца, а лятото- къщи
58027
Строителите през зимата правят деца, а лятото- къщи
  • Строителите през зимата правят деца, а лятото- къщи

Строителният бранш е в тежко състояние, особено в Кюстендил, по простата причина, че намаляха потребителите на нашата продукция. Държавата няма пари или свеж ресурс, който да насочи към строителите, но оцеляваме корава жилка сме, коментира пред Дарик председателят на Областното представителство на Камарата на строителите в България Атанас Кирилов. Той честити празника на колегите си, който празнуват на "Св. Димитър".

"През зимата строителите правят деца, а през лятото правят къщи, за тези деца. По- малко са средните поръчки. На територията на областта ще се изпълни доста голям обект- магистрала Струма. Там работят 3 фирми от Кюстендил. Приключва и рехабилитацията на пътя Кюстендил- Дупница, но при пътната инфраструктура се наемат по- малко хора", заяви Атанас Кирилов.

В Кюстендил не се строят нови сгради, нито жилищни, нито административни. Причината- липса на интерес и свеж ресурс. Не могат да се реализират и вече построените жилища. "Цените в Кюстендил са смешни, дори бележат нов спад от 2-3%, 400- 500 евро за кв. м. Магазините са малко по- скъпи, но не могат да се продадат за повече от 700- 800 евро на кв.м. Работим, за да задържим работниците, трябва и да има определена техническа мощност, за да може да участваме и в конкурси", допълни председателят на Камарата на строителите в Кюстендил.

Атанас Кирилов изрази надежда, че част от най- добрите специалисти ще бъдат включени в строителството на Балнеологичния комплекс в Сапарева баня. "Отрасълът може да поеме глътка въздух, при санирането на сгради и то основно обществени, защото хората в панелните блокове нямат пари да финансират онези 50%. Министър Павлова каза, че за всяка сграда ще има отделен търг, за да участват малките и средните фирми, и това е добро виждане на министерството", коментира още Кирилов. Той е на мнение, че медико- балнеологчиния комплекс в Кюстендил "няма да се получи".