София Филм Фест на път спира в Кюстендил
София Филм Фест на път спира в Кюстендил / Дарик- Кюстендил, архив

За първи път Кюстендил ще е домакин на фестивала София Филм Фест, представящ хитовите филмови заглавия от програмата си. От 9 до 24 август прожекциите на фестивалните филми ще могат да бъдат гледани безплатно на площад "Велбъжд" - Арката в Кюстендил. Събитието в подкрепа на инициативата София и Югозападен регион - кандидат за Европейска столица на културата.
На 9-ти август, в 21 часа филмовият маратон ще бъде открит с филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" и лично от продуцента Стефан Китанов. Ще бъдат представени още филмите „Гуча", „Когато порасна, ще стана кенгуру", „Джулай", „Смърт на човек от Балканите", „Миграцията на паламуда", „Снежанка", „Любов", „Лора от сутрин до вечер".
Събитието е част от „София Филм Фест на път". Това е специална програма, която среща аудитория от различни български градове със света на киното.

През 2010 основна част от „СФФ на път" е международният проект „Операция Кино". Тази пътуваща кинопрограма е съставена от 5 до 25 филма, като за всеки град се подбират различни заглавия. Сред тях са ключови европейски и неевропейски филми, както и подборка от късометражни филми.