Снимат с дрон 100 природни забележителности в България и Македония
Снимат с дрон 100 природни забележителности в България и Македония / Дима Кирилова,Дарик радио

„Дигитална природа"е името на проект, който се реализира между неправителствените организации „Без граници 21 век", и „Организация на жените", Щип, съфинансиран от Европейския съюз.

Главната цел на проекта е да повиши привлекателността и видимостта на природните забележителности в българо-македонския трансграничен регион, предимно в интернет пространството, и по този начин да спомогне за реализацията на неусвоения потенциал за природен туризъм и за повишаване на конкурентоспособността на региона като единна туристическа дестинация.

Основното средство за постигане на тази цел е популяризирането, чрез съвременни технически средства, на атрактивна електронна, печатна и медийна информация за 100 природни забележителности - по 50 от двете страни на границата.В момента тече кампания по номиниране на тези обекти, в която може да се включи всеки.

„Дейностите по проекта включват събиране и дигитализация (представяне в електронен вид) на информация за природните обекти .

Създаване на съвместен уеб портал на проекта на 3 езика - български, македонски и английски, на който ще бъде качено цялото дигитално съдържание под формата на цифрови снимки, видео клипове, 360-градусови панорами, виртуални разходки, въздушни снимки с дрон, словесно описание на обектите, ДжиПиЕс координати и други. Създаване на Фейсбук профил на проекта, както и на единна база данни на доставчици на стоки и услуги в областта на природния туризъм в близост до представените 100 природни обекта: хотели, туристически и спа центрове, туристически агенции, оператори на туристически и развлекателни съоръжения сред природата, доставчици на природни продукти, доставчици на произведения на изкуството, свързани с природата и др.
По проекта ще се създаде трансграничен Клуб за природна фотография. Членовете на клуба ще бъдат предимно младежи от трансграничния регион България/Македония, които се интересуват от природна фотография. Te ще преминат тематично обучение по природна фотография в 4 модула: 1) Въведение в природната фотография; 2) Пейзажна фотография; 3) Заснемане на водни обекти; 4) Заснемане на диви животни и растения. Практическото обучение ще бъде под формата на 3 фото сафарита.
Създаване и разпространение на промоционални материали: каталози „Дигитална природа" за българския и македонския граничен регион, мини-картички с дигитализирани природни обекти, плакати, листовки, банери и др.
Панаир на дигиталната природа - съвместно заключително събитие по проекта в БЮР Македония за демонстриране и популяризиране на резултатите от проекта с фотоизложба, представяне на уеб портала и фото сафари.
Фестивал на дигиталната природа - съвместно заключително събитие по проекта в България с фотоизложба, представяне на уеб портала и съвместно българо-македонско демонстрационно фото сафари, предназначено и за представители на туристическия сектор", информира Мариана Стойчева, председател на сдружение „Без граници 21 век".