Шест нови професии в план- приема за учебната 2016/ 2017 г. на Кюстендилска област
Шест нови професии в план- приема за учебната 2016/ 2017 г. на Кюстендилска област / Областна администрация- Кюстендил

Държавният план-прием в област Кюстендил за учебната 2016/2017 година бе приет с явно гласуване, при пълно мнозинство от Комисия по заетост към Областния съвет за развитие - Кюстендил, председателствана от зам.-областния управител Радослава Чеканска.
Включени са 6 нови професии, които са заявени от директорите за изучаване за първи път през учебната 2016/2017 година в училищата: ПГ по облекло и стопанско управление в Дупница- „Офис - мениджър", в специалност „Бизнес администрация"; ПГ "Акад. Корольов"- „Оперативен счетоводител", в специалност „Оперативно счетоводство"; ПГ по селско стопанство в Кюстендил- „Техник - лесовъд", в специалност „Горско и ловно стопанство" и „Монтьор на транспортна техника", в специалност „Автотранспортна техника"; ПГ по туризъм в Кюстендил- „Аниматор в туризма", в специалност „Туристическа анимация" и „Изпълнител на термални процедури", в специалност „Извършване на термални процедури в балнеологични и други центрове"; ПГ по туризъм и администрация в Сапарева баня- "Аниматор в туризма", информират от пресцентъра на Областна управа.
В изготвения план-прием са включени и предложенията на директорите за 24 паралелки (14 профилирани и 10 професионални) с прием след завършен 7-ми клас с интензивно изучаване на чужд език и 17 паралелки след завършено основно образование (3 профилирани и 14 професионални) в дневна форма на обучение.

Шест нови професии в план- приема за учебната 2016/ 2017 г. на Кюстендилска област
netinfo

Старши експертът Силвия Тонева от РИО- Кюстендил представи предложението за план-приема и увери, че то е съобразено с потребностите от подготовка на кадри за приоритетни в плановете за икономическо развитие на област Кюстендил професионални направления. „Държавният план прием за област Кюстендил през учебната 2016/2017 година е изготвен на базата на постъпили в РИО предложения от директори на училищата от общините Кюстендил, Дупница, Сапарева баня, Бобов дол и Кочериново и са съгласувани с кметовете на съответните общини. „Бюрото по труда" - Кюстендил и „Бюро по труда" - Дупница предостави писмена информация за необходимите специалисти със средно образование, от които има трайна потребност в областта", каза Силвия Тонева.
За обучението на ученици със специални образователни потребности, които са завършили 8-ми клас, но не са усвоили държавните образователни изисквания за основно образование са предложени 2 паралелки по професия „Шивач", специалност „Шивачество" в ПГЛП - гр. Кюстендил и в ПГ по облекло и стопанско управление - гр. Дупница.
С оглед обхващането на отпадналите ученици от системата на професионалното и общо образование и подобряване на пригодността им на заетост, за навършилите 16 годишна възраст се предлагат 1 професионална паралелка и 2 непрофесионални паралелки във вечерна форма на обучение, и 2 професионални паралелки в задочна форма на обучение.
За прием на професионално образование и обучение на лица, лишени от свобода в СОУ „Д-р Петър Берон" гр. Бобов дол са предложени 2 паралелки.
Началникът на РИО - Кюстендил Радостина Новакова поясни, че в таблицата за държавния план-прием са предложени общо 50 паралелки, дневна форма на обучение - 45 паралелки, вечерна форма на обучение - 3 паралелки и задочна форма на обучение - 2 паралелки. Спортно училище „В. Левски" гр. Кюстендил пък предлага за прием 3 паралелки - по една профилирана, с прием сред завършен 4, 5 или 7 клас.
Представена бе и презентация, изготвена от Радостина Новакова, отразяваща тенденциите и статистиката в реализираните и нереализираните паралелки на всяко училище.