Две COVID зони са разкрити на територията на област Кюстендил, съобщиха Областна администрация.

Едната ковид зона е разкрита в Медицинския център „Д-р Никола Василев“ - Кюстендил, а втората е в Медицински център „Св. Иван Рилски - 2003“ - град Дупница.

43 са новите случаи на коронавирус в Кюстендилско, двама са починали

Зоната в Дупница обслужва 6 общини - Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Рила и Кочериново.

Целта на обособените зони е да се ползват за лечение на хора с доказан COVID-19, които ще бъдат безплатно преглеждани и лекувани.

От здравните специалисти болните ще могат да получат безплатна рецепта, за да се лекува вкъщи. От Министерство на здравеопазването са осигурени и пулсоксиметри, които, при необходимост, ще бъдат раздавани на болните, за да си измерва кислородната наситеност вкъщи. В COVID зоните гражданите отиват без направление от личния лекар.

Областният управител инж. Александър Пандурски е посетил ковид зоната в Медицинския център на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в Кюстендил. Областният управител се е запознал на място с начина на обслужване на пациенти с коронавирусна инфекция, които се преглеждат безплатно в обособената за тази цел зона в медицинския център.

62 новозаразени в Кюстендилско

От там здравните специалисти предписват съответното домашно лечение на лицата или, при необходимост, ги хоспитализират в болница. Според директора на кюстендилската болница д-р Александър Величков е осигурено всичко необходимо.

„Ние не сме преставали да преглеждаме пациенти, които се нуждаят и идват при нас за помощ. Досега сме ги обслужвали и продължаваме да ги обслужваме в Ковид зоната“, каза д-р Величков. Той обясни, че ситуацията в COVID отделението към момента е сравнително спокойна.

Има настанени за лечение 20 пациенти, трима от тях са в реанимация, а има и няколко души също в по-тежко състояние. През центъра с ковид инфекция преминават около 10-ина души на ден
Агенция "Фокус"