"Между 20 и 30 % от персонала в ресторантьорския и хотелиерския бизнес в Кюстендил е напуснал през последните месеци, заради ограничанията, налагани от противоепидемичните мерки", съобщи председателят на браншовата организация Станислав Георгиев.

Хотелиери и ресторантьори: Протестът на туристическия бизнес не е политически

Представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес са участвали на 20 септември в среща в Областната администрация. На дискусията са присъствали областният управител Александър Пандурски и представители на регионални институции, а инициативата е била на "Сдружението по туризъм" в Кюстендил.

Едно от най-важните предизвикателства пред бранша е да задържим работещия и обучен персонал, защото той напуска и се преориентира в други посоки, заради несигурността в бранша, са коментирали от Съвета на срещата.

"Затова се надяваме, заедно да потърсим механизъм и да направим предложения до съответните министерства, на които да се обърне внимание", каза Георгиев. Той посочи, че от бранша не приемат твърденията, че заразяванията с коронавирус стават в заведенията.

Tуристическият бранш: Без ограничения за бизнеса, но да се стимулира ваксинацията

"При нас се спазва хигиена, по-голяма и от болниците", коментира Георгиев. Той каза, че колегите му не приемат и проверките по отношение на ваксинацията на служителите в обектите, защото се оказвало, че често пъти самите проверяващи нямали ваксинация.

"В момента сме изправени пред избора или да фалираме, или да бъдем закононарушители", каза още Георгиев. Директорът на РЗИ в Кюстендил д-р Златко Величков каза, че към момента има само едно установено нарушение на заведение в Кюстендил, което е работило извън установеното в заповедта на здравния министър работно време.

"Няма нарушители, които са установени по два или повече пъти", каза още Величков.
БТА