Николай Николов, мъжът предотвратил телефонна измама
Николай Николов, мъжът предотвратил телефонна измама / Влади Владимиров
Кюстендилец разказа как предотвратил телефонна измама
96039
Кюстендилец разказа как предотвратил телефонна измама
  • Кюстендилец разказа как предотвратил телефонна измама
Кюстендилецът Николай Николов разкри как е бил въвлечен в схема за телефонна измама. Той занесе в полицията пари и златни накити на стойност близо 10 000 лв., пуснати му от жертвата през терасата на жилището й в града.

Кюстендилец предотврати телефонна измама
 
Бях си пуснал обява в интернет, че продавам стари коли на части и ми се обади мъж от Русе с интерес към една от колите. В хода на разговора разбрах, че има фирма за дограма и си търси човек от нашия регион, който да му доставя документи- чертежи в Русе, като заплаща по 300 лв. на курс, поема и разходите за пътуването. И аз приех офертата”,  разказа пред Дарик наетият за муле Николай Николов.

Как от продавач на кола се става муле на ало-измамници

След няколко дни, същият човек му се обажда и му дава адрес в широкия център на Кюстендил, където трябва да отиде и да вземе пратката.

11-годишно момиче предаде на мним лекар хиляди - в лева, евро и златни накити
 
“Аз отидох, съобщих му, че съм там, той ми каза да изчакам, че ще се покаже жена на тераса и ще ми пусне от там пратката, защото не може да слезе. Тя ми пусна пратката, а той ме държи на телефона през цялото време и ми каза да не я отварям, докато не се прибера вкъщи. Отворих я вкъщи, казах му, че има 400 лв. и златни накити. Той очакваше да има и евро, аз казвам, че няма евро и ми бе поръчано да се върна на същия адрес. Жената ме чакаше на терасата и ми пусна същата чанта с нова пратка. Прибрах се пак в нас, казвам има още 2000 лв., плюс евро и още пръстени. Той ми каза прибери ги и ще ми ги донесеш утре. Аз осъзнах, че става дума за телефонна измама и занесох тази чанта в полицията”, разказа още Николай Николов, нает за куриер от телефонни измамници.

Нова телефонна измама, как да се предпазим
 
Поисканите по телефона пари ще бъдат изгубени.Телефонът за спешни повиквания е 112, предупреди говорителят на ОД МВР- Кюстендил Катя Табачка.

Нова телефонна измама, импулсни номера атакуват абонатите
 
“В никакъв случай не бива да се дават пари поискани по телефона. Полицията не иска от гражданите пари. Полицията не пита по телефона гражданите какви ценности съхраняват в домовете си. Когато хората получат обаждане , каквото ида им съобщават- тревожно или хубаво, щом става дума за пари, трябва да са сигурни че това е телефонна измама”, коментира Катя Табачка. Тя изрази, от името на Областната дирекция на МВР- Кюстендил, благодарност за честността и гражданската доблест на Николай Николов. 
 
Дарик- Кюстендил