Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан разговаря за френския език с учениците на Езикова гимназия- Кюстендил
Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан разговаря за френския език с учениците на Езикова гимназия- Кюстендил / netinfo

Негово превъзходителство, посланикът на Франция в България, Ксавие Лапер дьо Кабан се срещна с учениците на Езикова гимназия "Д- р Петър Берон" в Кюстендил. Гости на езиковото училище бяха още- Радостина Новакова, началник на РИО-Кюстендил и Светослав Василев, зам.-кмет на Община Кюстендил. Посланикът бе посрещнат с традиционните питка и мед, емблематичната песен „Излел е Делю хайдутин", в изпълнение на Елита Георгиева от 11 а клас и танцов етюд, изпълнен от трупа към училището.


Директорът на Езикова гимназия, Иванка Янкова представи визитката на училището от създаването до днес, като постави акцент върху летописното присъствие на изучаването на френския език в гимназията. Тя откри дискусията между посланика и учениците. Обсъдено бе мястото на френския език в европейското езиково семейство и популяризирането му в Кюстендил. Учениците обясниха своите мотиви за избрания от тях чужд език, като проявиха интерес и към специалностите, предпочитани от младите хора във Франция.


Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан си е поставил за цел да посети 50 училища в България, за да разбере- защо е намалял броят на учениците в страната, които изучават френски език. В Езикова гимназия- Кюстендил, френският език се е изучавал от създаването на училището до учебната 1996/ 97 година.
Директорът на училището Иванка Янкова изказа надеждата си, че ще продължи контактът с посолството на Франция в перспективите на едно ползотворно сътрудничество, което да поддържа интереса към френската култура и френския език в Кюстендил.