Покани за прегледи за рак ще получат около 4000 жители на областта, няма обаче достатъчно лекари
Покани за прегледи за рак ще получат около 4000 жители на областта, няма обаче достатъчно лекари / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Около 4000 жители на Кюстендилска област ще получат покани по проекта "СПРИ и се прегледай" на Министерство на здравеопазването. Той цели профилактика на три вида заболявания - рак на маточната шийка, рак на млечната жлеза и рак на дебелото и правото черво. Проблем се оказва липсата на специалисти, които да могат да работят по проекта в областта.

Д-р Исталиянова има договор за АГ прегледа - рак на маточната шийка в Кюстендил. За същия преглед в Дупница са се ангажирали д-р Попов и д-р Кръстев, като Кръстев има кабинет и в Бобов дол. За рак на млечната жлеза в Дупница ще преглежда д-р Шаранков. Никои не ограничава пациентите да изберат специалист и лечебно заведение в София, Благоевград или на друго място, коментира Силвия Любенова - координатор за областта.
Информационния ден в Кюстендил премина при голям интерес, като десетки хора се събраха до автобуса на кампанията "СПРИ и се прегледай", на площад "Велбъжд". Всеки попълнил анкетна карта получаваше и торбичка с информационни материали, тениска и шапка на проекта.

Покани за прегледи за рак ще получат около 4000 жители на областта, няма обаче достатъчно лекари
netinfo

Скрининг е активно търсене на непроявена болест. Безплатните прегледи се правят с идеята да се установят измененията в клетките още в предраково състояние. Рак на маточната шийка, за жени от 25-60 години; рак на гърдата, за жени от 50-69 години и рак на дебелото и правото черво, за мъже и жени навършили 50 години.

За да се явите на преглед, получавате покана от здравното министерство по куриер, в нея са посочени телефоните, на които можете да се обадите, както и най- близкото лечебно заведение.

"Най-далечната ни и изглеждаща като неизпълнима цели е изграждането на Национален популационен скрининг. Този проект ни дава малко повече надежда. Информирането, мотивирането на хората да влязат с разбиране в този проект е важно. Имах опасения за поканите и реакцията на хората, но се оказва, че са напразни, хората се отзовават. Многото работа по въвеждане на превенцията явно променя нагласите и навсякъде се реагира адекватно и не можем дори да поемем интереса. Ракът не е любима тема на никого, но е тема, която не бива да прескачаме. Когато хората са жертва на обстоятелствата, възможностите им са ограничени. Би трябвало те да ги създават, би трябвало да вървим крачка пред болестта. Най-странното нещо, което виждам е, че за българина сякаш е нормално да не отиде 10 години на лекар. В 21 век това не можем да си го позволим", коментира пред Дарик Евгения Адарска - председател на Асоциация на пациенти с онкологични заболявания.

Покани за прегледи за рак ще получат около 4000 жители на областта, няма обаче достатъчно лекари
netinfo

Ключово е хората да реагират правилно и да осъзнаят, че те трябва непременно да отидат на този преглед. Поканени са 400 000 от цялата страна, подбрани произволно от подлежащата на скрининг група хора, по списъците на ЕСГРАОН.