Поход по пътя на героите от Балканската война
Поход по пътя на героите от Балканската война / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил

Поход "По пътя на героичната 7- ма пехотна Рилска дивизия", по случай 100- годишнината от началото на освободителната Балканска война- 1912 г., организират Военноисторическата комисия, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Военно- патриотични организации и военни клубове, община Кюстендил, община Дупница, община Невестино, БЧК и Български туристически съюз. Той ще се проведе на 29-30 септември.

Походът ще има два лъча, от Дупница и от Кюстендил, които ще се съберат на войнишкия паметник в село Църварица и на "Черната скала".

"Първите битки от Балканската война, 7- ма Рилска пехотна дивизия от Дупница, част от която е 13- ти Рилски пехотен полк от Кюстендил, води на "Черната скала". Там падат и първите жертви. Нейната задача е освобождението на Македония от турско робство, по направлението към Делчево, Струмица и Гевгели. 13- ти Рилски пехотен полк е наречен "Железният полк". Кюстендилци са защитавали достойно българските земи  и са се борили за освобождението на тези останали под робство", коментира пред Дарик зам.- председателят на Централния съвет и председател на Областния съвет на СОСЗР полк. Йордан Шишков.

На 17- ти септември, княз Фердинанд обявява военна мобилизация и за две седмици е събрана армия от около 600 000 войници.

"Българският народ е изпращал своите синове и бащи с небивал ентусиазъм, с хора, музика, а войниците са носили най- хубавите си дрехи. След войната, опоскана и бедна България е почела и паметта на загиналите, като само в Кюстендилска област има около 100 паметника. Нашата армия дава най- много жертви, от съюзниците- Сърбия, Гърция, Черна гора, загиват около 84 000 войници, но България остава ощетена след Берлинския договор", допълни полк. Шишков.