/ netinfo
Осъдителни присъди от 9, 13 и 15 години за Владимир, Иван и Николай Карастоянови постанови Окръжен съд-Кюстендил, по делото за убийството на Николай Радев-Отвертката. Те ще трябва да заплатят на съпругата и родителите на убития, общо 290 000 лв.

Оправдателни присъди или затвор над 15 години по делото за убийство на Николай Радев-Отвертката

Присъдата може да бъде обжалвана в срок от 15 дни пред Софийския апелативен съд.

Съдия Мирослав Начев разпореди парични гаранции от по 5 000 лв. за тримата обвиняеми.

„Гангстери и бандити вършат, какво ли не в страната. Правото е възстановено, справедливостта е възстановена- доктори три поколения, с чисто съдебно минало сме наказани подобаващо. Това е отмъщение към интелигенцията. Отмъщение към бунта на едно семейство. Ние все още живеем в Галевград. Ние ще обжалваме разбира се. Инцидентът с този човек бе поредният, преди това поне 4 пъти аз съм спасявал внучката ми да бъде отвлечена в неговият джип. Нашият случай поставя за сетен път на карта приоритетите на човешките права. От всеки 100 човека напуснали Дупница, 50 от тях са напуснали защото това е Галевград и галевизма продължава да живее там”, заяви след заседанието на съда Владимир Карастоянов.

 „Смятам, че трябва още малко по- сериозно да се накажат тези хора. Става въпрос за тежко престъпление. Трябва да се докаже, че работят законите в тази държава. Някаква част от обществото, която е склонна към такъв вид деяния, трябва да се стресне тази прослойка, за да може да има възпитателен ефект. Прокуратурата и служителите на Районно управление на полиция в Дупница си свършиха добре работата”, заяви братът на убитият Николай Радев, Иван.

„Присъдите, които Окръжният съд произнесе са съдебна грешка. Моите клиенти нямат вина. Не мога да кажа, защо съдията осъди невинни хора. Има обаче по- горни инстанции, които съм сигурен, че ще постановят невинността им”, каза адвокат Марин Марковски.

„Присъдата е справедлива и е венец на целият труд на всички инстанции. Очаквам да бъде обжалвана, но не смятам, че ще има промяна на присъдата. Нашата стратегия бе една единствена, а именно да се докаже истината и виновните да си получат справедливите наказания”, заяви повереникът на родителите на убитият Радев, адвокат Емил Атанасов.

На 11.03.2014 г., в кафе-аперитив „Колата“ в гр. Дупница, Николай Карастоянов – извършител, в съучастие с Иван Карастоянов (негов брат) и Владимир Карастоянов (негов баща) - помагачи, умишлено умъртвили Николай Радев, известен в града с прякора „Отвертката“.

Причина за жестоката разправа била краткотрайна връзка между Николай Радев и Владимира Карастоянова, в резултат на която последвали влошени за дълго време отношения със семейството на младата жена.

Вечерта на инцидента Радев и Карастоянова се срещнали случайно в кафене „Колата“, при което мъжът започнал отново да я обижда. Тя се обадила на баща си с молба да дойде в заведението и да я защити.

Подсъдимият Николай Карастоянов се отзовал на молбата на дъщеря си и тъй като Радев бил известен като ММА спортист, взел със себе си нож с острие около 10-12см. След първоначални взаимни нападки и обидни думи скандалът между тях ескалирал, заплахи и закани се отправяли от двете страни. Не след дълго, за да го подкрепят дошли Иван и Владимир Карастоянови, които носели със себе си метален предмет с дължина около 30 см.

На Радев била нанесена прободна рана в коремната област, довела до масивна кръвозагуба, която станала причина за неговата смърт. Тя настъпила в реанимационното отделение на МБАЛ „Св.Иван Рилски“ в Дупница, където вечерта на убийството подсъдимият Николай Карастоянов бил дежурен анестезиолог и единственият реаниматор в онзи момент. Въпреки предприетите реанимационни мероприятия от подсъдимия и неговите колеги, Радев изпаднал в хеморагичен шок, в резултат на което настъпила и смъртта на същия.

С осъдителна присъда на Николай Карастоянов е наложено наказание от петнадесет години „Лишаване от свобода“, на брат му Иван Карастоянов – тринадесет години „Лишаване от свобода“ и на баща им Владимир Карастоянов - девет години „Лишаване от свобода“, които следва да бъдат изтърпени от тях при „строг“ режим.
Дарик- Кюстендил