Община Дупница подписа договор за  499 470 лв,осигурява  грижа за 120 социално слаби
Община Дупница подписа договор за 499 470 лв,осигурява грижа за 120 социално слаби / Маргарита Петрова,Дарик радио

Кметът на община Дупница подписа договора в Министрство на труда и социалната политика за финансирането на социален проект, който ще осигури грижа за 120 социално слаби дупничани.

Социалният проект е свързан с изграждането на специализиран център за почасово предоставяне на услуги за социално включване, който ще помага на 120 потребители Общата му стойност е 499 470 лв. Центърът ще бъде изграден в жк. "Дупница", а услугите, които ще се предлагат ще са напълно безплатни. С откриването на този център ще бъдат разкрити и 27 работни места - 21 лични и социални асистенти, домашни помощници, в зависимост от нуждите на хората. Ще бъдат наети и социални работници, психолог, рехабилитатор, медицинска сестра, шофьор. Условията за кандидатите ще бъдат обявени след Нова година.
По проекта, за нуждите на потребителите ще бъде закупен и специализиран автомобил, оборудван и за долекарска помощ. Проектът е иновативен за България като включва използването на системата "телекеър" в домовете за 45 от потребителите, които попадат в рискова група. Системата включва монтирането на паник-бутон, сензори за топлина и движение и т.н., които ще осигурят 24-часова постоянна връзка с тях, като ще бъде изграден и център, където ще се следи за показателите и в случай на нужда да се реагира максимално бързо.

Края на март, началото на април се очаква реално да стартират дейностите по проекта.