Областна управа и бизнес на едно мнение за намаляване на разрешителните режими
Областна управа и бизнес на едно мнение за намаляване на разрешителните режими / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Промени в Закона за обществените поръчки, Закона за устройство на територията, Кодекса на труда, бързото връщане на ДДС, режимите за кандидатстване по оперативните програма и тези на Бюро по труда, както и въвеждането на мълчаливото съгласие и мълчаливия отказ, са част от предложенията, които дадоха представители на бизнеса от Кюстендилска област на среща в Областната управа, ръководена от областния управител Иван Каракашки.
Вицепремиерът Даниела Бобева изисква от Областните управи с писмо, списък от предложения за облекчаване работата на бизнеса.
"Това е една от най- важните части в програмата на правителството на Пламен Орешарски. Подпомагането на бизнеса ще доведе до повече работни места. Разрешителните режими към момента са около 1 200. Всички те не могат да отпаднат, но трябва да се намалят, за да се улесни бизнеса", коментира областният управител.
Атанас Кирилов от Строителната камара отбеляза, че фирмите от бранша в Националния регистър са намалели значително през последните 2 години и от 5 500 са станали под 4 000. Той настоя за промени в Закона за обществените поръчки и ЗУТ. Кирилов даде пример с поръчка на НОИ, касаеща 28- те му поделения, която е централизирана, за над 500 000 лв. "Може такива поръчки да се правят за всяка област по отделно и да се изпълняват от 28 фирми", за по- кратко време", заяви Атанас Кирилов.
Тошо Луканов от "Торготерм" се оплака от тежките процедури Бюро по труда и поиска промени в Кодекса на труда. "Сега, за да уволниш един работник, който не идва на работа, трябва да му поискаш първо писмено обяснение. Имам циганин, който работи по програма, напусна самоволно и разбрах, че работи във Варна, но не мога да направя нищо. Да се върне условието, при два поредни дни неявяване на работа- уволнение", призова Луканов. Той допълни, че най- големия проблем си остава възстановяването на ДДС. "Досега имаше забавяне с месеци, при това умишлено", допълни Луканов.

Областна управа и бизнес на едно мнение за намаляване на разрешителните режими
netinfo

Въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие, при ясно разписани правила, предложи Йордан Беловодски от Търговско промишлената палата. Той допълни, че фирмите често плащат безумни такси, като подават едни и същи документи в НАП, статистиката и Търговския регистър. Беловодски предложи разрешителните и лицензионните режими да останат само за лекарства и храни, а за другите сектори да се засили последващия контрол.
Любомир Гергинов от "Руен холдинг" допълни Беловодски, като предложи и въвеждане на- мълчаливия отказ, като се прецизират някои срокове. Той се обяви и за по- голяма роля на електронното правителство. Гергинов призова и за улесняване на процедурите пи отчуждаване на имоти, защото сега се бави инвестиционния процес.

Областна управа и бизнес на едно мнение за намаляване на разрешителните режими
netinfo

Облекчаване на визовия режим за договорни партньори от Близкия Изток и Африка поиска Страхил Марков от "Елпром Трафо". Специалистите от тези региони, с които имаме да водим преговори трудно влизат в страната, посочи Марков. Той настоя и за облекчени процедури по европейските програми, като даде пример с ОП Конкурентоспособност.

Областна управа и бизнес на едно мнение за намаляване на разрешителните режими
netinfo

Във връзка с лицензионните режими, управителят на "АБ Терм" Христо Абаджиев предложи във всеки областен град да има представители на всяко министерство или поне хора от Областна администрация, които да отговарят за връзка с дадено министерство. Той даде пример с РИОСВ, която вече е в Перник. Йордан Беловодски допълни, че Агенцията за малки и средни предприятия дори вече няма офис в Благоевград и се пътува до София.

Сашо Зашев от “Александър МТВ” също коментира обществените поръчки и нарече “пълно безумие” някои от изискванията, като това за предварително представяне на сертификат за съответствие.

Единственият представител на бизнеса от Дупница бе Стойчо Владимиров от Бирена борса “Слави”. Той подкрепи колегите си от Кюстендил и предложи такава среща да се организира и в Дупница. Областният управител Иван Каракашки отговори, че това ще стане още първите дни на следващата седмица, като отговорна за това ще е зам. областния управител Мария Чочова.