Незаконни строежи около язовирите Дяково и Пчелина
Незаконни строежи около язовирите Дяково и Пчелина / Маргарита Петрова

Дирекция за национален строителен контрол провери 53 значими язовира в страната. От тях 3 на територията на Кюстендилска област- "Дяково", "Калин" и "Карагьол", и язовир "Пчелина", на територията на общините Радомир и Ковачевци. Проверките са в изпълнение на заповеди на Министъра на околната среда и водите и Министъра на регионалното развитие и благоустройството, за извършване на съвместни проверки от Регионалвите инспекции по околната среда и водите /РИОСВ/, Басейновите дирекции /БД/ и Регионалните дирекции за национален строителен контрол /РДНСК/.

Извършена е проверка на 10 строежа в прилежащите територии на язовир "Дяково". Установени са 9 незаконни строежа, за които са образувани административни производства по чл.225 ЗУТ - за премахване. За 1 строеж не са установени нарушения и е съставен констативен протокол. За язовира не е учредена СОЗ- Санитарно охранителна зона, но около него е изградена зона за охрана от двете страни на язовирната стена, като достъпа до брега на язовира е ограничен.

При проверката е установено, че в поземлен имот, възстановен на частно лице, има три незаконни строежа, за които е образувано административно производство за премахването им. В чашката на язовира е изпълнена бетонова рампа, която също подлежи на премахване.

Язовир "Дяково" е на територията на Община Дупница и е с предназначение питейно-битово водоснабдяване на град Дупница, напояване, промишлено водоснабдяване и добив на електроенергия. Общият му обем е 35,4 милиона кубически метра. Изграден е на река Друмска в периода 1971г.-1974г. Язовирът е публична държавна собственост и се стопанисва от „Напоителни системи" ЕАД, клон Дупница. Управителят Санде Костадинов обясни, че му е известно само за един незаконен строеж върху прилежащите терени на язовира, но той се стопанисва от горското стопанство.

На територията на язовир "Калин" няма незаконни строежи. Язовирът е разположен на територията на Община Рила, изграден е в поречието на река Рилска и се използва за хидро-енергийни нужди. Стопанисва се от Язовирен район „Благоевград" при НЕК ЕАД-Предприятие „Язовири и каскади", София. Общият обем е 1,0 милион кубически метра. Изпълнен е през 1939 г.

При проверката не са установени имоти-частна собственост, попадащи в защитената зона. Установени са 2 строежа - кантон „Чала" - изграден през 1939г. по време на строителството на язовира и кантон „Язовир Калин", изграден през 1982г., необходими за експлоатационния персонал.

Поради голямата надморска височина и ограничения достъп до язовир "Карагьол" в зимния сезон, проверка на място не е извършена. Предстои такава при наличието на подходящи атмосферни условия.

Язовирът е разположен на територията на Община Сапарева баня, на река Джерманска Бистрица и се използва за производство на електроенергия и за питейно-битово водоснабдяване на населените места в община Дупница. Стопанисва се от Язовирен район „Благоевград" при НЕК ЕАД - Предприятие „Язовири и каскади", София. Котата на най-високото водно ниво е 2365,00 м. Общият обем е 2,2 милиона кубически метра. Изграден е през 1952 година. Язовир „Карагьол" и язовир „Калин" са свързани с напорен тунел с дължина 1810 метра, с което е осигурена възможност за прехвърляне на води от едното в другото поречие.           

Извършена е проверка на 57 строежа в близост до язовир "Пчелина". Установени са 21 незаконни строежа, за които са образувани административни производства по чл.225 ЗУТ - за премахване. За 3 строежа са образувани административни производства по чл.178 ЗУТ - за забрана ползване. За 30 строежа не са установени нарушения и са съставени констативни протоколи.

Съгласно Наредба №3/2000г. пояс І при водовземанията от язовири включва акваторията от язовирната стена до разстояние 1000м от водовземното съоръжение срещу течението, както и ивица с широчина 50м от границата на водния обект. Границите на пояс ІІ /с ограничено осъществяване на дейност/, при липса на данни за самопречиствателната способност на язовира, обхваща цялата акватория на язовира и бреговата ивица с широчина не по-малка от 500м от границата на водния обект. Границите на пояс ІІІ се определят на не повече от 25 000м, както нагоре по течението, така и от двете страни на язовира.