Наказват съдиите в Районен съд в Дупница?
Наказват съдиите в Районен съд в Дупница? / netinfo

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет внесе предложение да бъде
наказан целият състав на Районен съд в Дупница, от 12 съдии заедно с неговата председателка, за допуснати нарушения в голямо количество дела.

Инспекторатът е извършил проверка по подаден сигнал от жител на Варна, който се оплакал, че не се спазват правилата в съда. Инспекторите са проверили 87 дела от административно- наказателен характер, които съдът е гледал от 1 януари 2008 г. до 17 февруари 2009 г. По 42 от тях не са съставени протоколи от съдебните заседания. По други 19 случая са допуснати редица нарушения - липсват елементи от протоколите, които са ги направили невалидни. Липсва подпис на секретар протоколиста, не е отбелязан крайният час на приключване на заседанието, няма информация дали страните и свидетелите са се явили в съдебната зала или пък причините за неявяването им, не е снета самоличността на нарушителя, не са му разяснени правата по НПК, липсват негови обяснения и доказателствени искания, свидетелски показания, както и пледоарии на страните. Част от протоколите са писани със задна дата.

Инспекторатът прави извода, че по тези 19 дела не са водени публични заседания. Всичко това се е случвало по дела, по които няма адвокати. Почти никога по тези дела не е уведомявана и Районната прокуратура в Дупница, сочи още проверката на Инспектората. По част от делата съдията докладчик е резолирал върху полицейския протокол какво да бъде наказанието на нарушителя, и така го е внасял в съда, като по този начин предварително е определял присъдата. Така са определени например две глоби по 200 лв, една от 100 лв, три - от 50 лв и по една от 40 и 30 лв. На други от нарушителите по същия начин е бил определен арест: по едно от делата без определена продължителност на задържането, един за едно денонощие, едно - за пет денонощия и три за три денонощия. Рекордьор от съдиите е Людмила Панайотова, която е гледала 14 дела с такива нарушения.

Следва я председателката на съда Ели Скоклева, която е гледала девет такива дела с нарушения, Милена Богданова - със седем дела, Добринка Зафирова - с шест дела, съдиите Светла Пейчева, Мая Гиздова и Анета Илинска - с по пет дела, Калина Атанасова и Илияна Димова - с по три дела, Снежанка Кьосева и Маргарита Алексиева - с по две дела и Надя Георгиева - с едно дело. Инспекторатът на ВСС предлага всеки един от 12-те съдии, включително и председателката, да бъдат наказани с намаляване на заплатата между 10 и 25 процента за срок от шест месеца до две години, в зависимост от допуснатите нарушения. Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство.