Младежката безработица в ЕС
Младежката безработица в ЕС / netinfo

Много млади хора в целия Европейски съюз са завършили висше образование, но въпреки това са принудени да работят работя, която не отговаря на степента на тяхната квалификация. Те сменят една временна позиция с друга в сфери като строителството, хранителния бизнес, леката промишленост. Те много често се включват в обучения за преквалификация, с идеята това да подобри шансовете им на пазара на труда.
Близо един на всеки четири младежи в ЕС е без работа, а в някои страни това съотношение достига две трети.
С 15 000 души е нараснал броят на безработните младежи в България за последните пет години и вече почти една трета от младите хора са без работа. Младежката безработица в страната расте с темпове, които нареждат България на второ място в Европейския съюз.

Младежката безработица в ЕС
netinfo

Изследване на Българската стопанска камара показва и други отрицателни тенденции. Все повече се увеличава броят на младите безработни със средно и висше образование и продължителността на периода, в който остават без работа. Освен това 17.5% никога не са започвали работа.
Само 24% от завършилите университет заемат в следващите четири години позиции за висше образование. 19% от работните места се заемат от хора с по-ниска от изискваната квалификация, а половината от висшистите, които намират работа, заемат позиции за средно образование.
За да помогне на тези млади хора, Европейският парламент настоя за въвеждането на Европейска гаранция за младите хора. Депутатите също така договориха по-голямо финансиране в европейския бюджет за 2014-2020 г. за борба с младежката безработица.
Гаранцията за младите хора е инициатива на ЕС, призвана да помогне на младите европейци без работа, които наброяват над 5 милиона души. На 26 февруари депутатите в ЕП потърсиха отговори от Комисията и Съвета за прилагането на инициативата в страните-членки.
Гаранцията за младите хора поставя като цел на всички младежи без работа да им бъде предложена позиция, допълнително обучение или стаж в рамките на 4 месеца от приключването на тяхното образование. Схемата се финансира основно на национално ниво, но ЕС също ще даде принос чрез Европейския социален фонд и чрез Инициативата за младежка заетост, насочена към регионите с младежка безработица над 25%.
Към момента 19 страни са представили своите национални планове пред Европейската комисия. От страните, които отговарят на условията да получат средства от Инициативата за младежка заетост, само Великобритания не е представила плановете си как би използвала средствата на ЕС.
От 9 до 11 май Европейският парламент организира Европейска младежка конференция в Страсбург. Програмата предвижда дискусия на участниците в конференцията с министрите на Португалия и Австрия за плюсовете и минусите на гаранцията за младежка заетост.
Един от основните инструменти на ЕС за борба с проблема е Европейският социален фонд. На 23 април 2013 г. парламентарната комисия по заетост и социални въпроси гласува проект за дейността на фонда за 2014-2020 г., с който подкрепи и същевременно разшири приложението на нова инициатива на ЕС за гарантиране на младежка заетост.
С направените промени депутатите включиха в обхвата на инициативата всички млади хора на възраст между 15 и 30 години, които не са заети, не се обучават и не провеждат стаж. Друга целева група за средствата от фонда ще бъдат регионите, в които младежката безработица надхвърля 20%. Целта е да се гарантира, че младите хора, които са без работа в продължение на четири месеца, ще получат предложение за работа, обучение или стаж.
Европейският социален фонд е инструментът на ЕС за стимулиране на заетостта, повишаване на производителността и качеството на работа, увеличаване на мобилността на работниците в рамките на Европа, подобряване на обучението и социално приобщаване.

Младежката безработица в ЕС
netinfo

Настоящата публикация е част от инициативите на Информационен център «Европа Директно - Кюстендил», свързани с популяризиране на Изборите за Европейски парламент 2014, реализиращи се с финансиране от читалище «Братство 1869» и Европейския съюз