Кюстендилци на протест в София срещу връщането на джамии и църковни имоти на Мюфтийството
Кюстендилци на протест в София срещу връщането на джамии и църковни имоти на Мюфтийството / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Протест в София срещу връщането на джамии и църковни имоти на Мюфтийството
73141
Протест в София срещу връщането на джамии и църковни имоти на Мюфтийството
  • Протест в София срещу връщането на джамии и църковни имоти на Мюфтийството

Петдесетина души се събраха тази сутрин пред Съдебната палата в столицата, за да изразят недоволството си от претенциите за връщане на джамии и други църковни имоти на Главното мюфтийство. Поводът бе заседание на Софийския апелативен съд, което се провежда по искане на мюсюлманското вероизповедание да придобие съществувалите преди години мюсюлмански общини в България. Според протестиращите изходът от делото може да бъде драматичен, защото не е ясно какви ще са реакциите, ако съдът постанови решение, което е срещу интересите на България. Сред недоволните имаше и граждани от Кюстендил, за да защитят местната джамия, чиято собственост от години поражда спорове.

С плакати "Не на ислямизацията" и "Да съхраним българските паметници на културата" петдесетина души се събраха тази сутрин пред Съдебната палата в столицата, в знак на протест срещу исканията на Мюсюлманското вероизповедание да придобие имоти на територията на България, сред които и паметници на културата. Такъв е и джамията в Кюстендил, твърдят недоволните.

„Няма лошо да има граждани с различно вероизповедание, но специален молитвен дом сега да се създава на мястото на такъв паметник на културата в тези времена ще породи излишно напрежение. Кому е нужно", заявиха хората.

В протеста се включи и кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Кюстендилци на протест в София срещу връщането на джамии и църковни имоти на Мюфтийството
netinfo

„Отново да призовем да престанат с провокациите по отношение на тези толерантни етнически региони, където абсолютно всичко е спокойно. Това са символите на толерантността. В кюстендилска област има 11 души, които 2011 г. при преоброяването са се определи като мюсюлмани, а вие там да твърдите, че трябва да вземете джамия, да посегнете на градинката, където е паметникът на Освобидетеля, това е ясен знак, че тези провокации ще продължат", заяви Паунов.

Изходът от делото е драматичен, твърди Елена Ваташка:

„Това е последната ни надежда, че умни хора в Софийския апелативен съд ще оценят този казус не като суха юридическа материя, а като един фундаментален въпрос", каза тя.

Когато делото се гледа на първа инстанция, претенциите на мюфтийството бяпа отхвърлени. Да подкрепят протеста днес дойдоха и представители на сирийската общност в България.

Кюстендилци на протест в София срещу връщането на джамии и църковни имоти на Мюфтийството
netinfo